НОВИНИ

Какво показаха проверките за спазването на мерките в Пловдив?

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
18:31, 20.10.2020
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

За пореден ден Пловдив е втори по брой заразени в страната. Само за последните 24 часа положителни на коронавирус са още 109 души, сред които директор на училище и петима лекари.

За да се предотврати разпространението на заразата, в града вече действат засилени проверки за спазването на противоепидемичните мерки.

Още в първото заведение, в което влязоха, инспекторите от Агенцията по храните се оказаха неканени гости на сватба. От заведението твърдяха, че не са в нарушение.

"Повече от 10 човека на маса няма, плюс това има и деца, които не влизат в тази бройка", каза Флора Йозгатлян - управител на заведение.

"Не сме съгласни с вас, защото това разстояние от метър и половина - два не е спазено, гледам, че масите са много близо, част от тях сте ги обединили и към днешна дата вие сте малко, не малко, ами сте в нарушение", заяви д-р Мария Делчева, БАБХ-Пловдив.

В друг търговски обект, служители на здравната инспекция влязоха в словесен сблъсък с клиенти, които са без маски.

"Поканете го да напусне магазина така маска не се носи. Маска се носи да покрива устата и носа", заяви Людмила Пинтиева - главен инспектор в РЗИ-Пловдив.

Проверките продължиха и в хранителните магазини.

"В търговския обект оказа се, че в момента на проверката им е развален дезинфектанта, който е поставен на входа на магазина", разкри д-р Станимир Мутафов, БАБХ-Пловдив.

В повечето вериги се спазват набелязаните мерки - обясниха още инспекторите. Част от търговците обаче смятат, че ограничаването на броя на клиентите в обектите им няма да има резултат. И че тази мярка трябва да се прилага и в нощните клубове.

Как ще работят те, ще стане ясно утре, когато управителите на баровете и дискотеките в града ще имат среща с представители на Областния кризисен щаб. Оттам обаче са категорични, че ще се следи навсякъде за спазването на набелязаните мерки.

"Освен в областния град ще бъдат засилени мерките във всички 18 общини на територията на областта, дори ще достигнем и до най-малките населени места", заяви ст. комисар Йордан Рогачев - директор на ОД на МВР-Пловдив.

Продължават и засилените проверки за носене на маски в градския транспорт в Пловдив.

Репортери: Деница Торньова, Златин Бояджиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов пред БНТ: Самокарантинирах се, докато си направя тест. Отрицателен е
Каракачанов пред БНТ: Самокарантинирах се, докато си направя тест. Отрицателен е
Нови три медицински сестри са с коронавирус в Шумен
Нови три медицински сестри са с коронавирус в Шумен