НОВИНИ

Илияна Йотова настоява за национална програма за справяне с кризата с коронавируса

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 20.10.2020
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Крайно време е държавата да направи програма за справяне с кризата с коронавируса. Това заяви в Русе вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше в града по повод честванията на 90-ата годишнина на писателя Антон Дончев.

Ако отново започнат да се затварят една след други институции, училища, университети, ще изпаднем пак в ситуацията от пролетта, която имаше много тежки резултати и върху финансите, и върху икономиката на страната.

Според нея задължителното носене на маски на открито няма да реши COVID кризата, ако продължат да работят нощните заведения и се предлага карантината да се намали от 14 на 10 дни.

"Предлагам да бъде съставен национален план както по санитарно-здравните въпроси, така и евентуално нови мерки, още по-сериозни, в две направления. За защита на българската икономика очевидно 60:40 са мерки, които вероятно са дали някакъв резултат, но това не може да бъде превантивна мярка за следваща ситуация, която може да бъде още по-тежка. Както и специални мерки за най-уязвимите хора. Не смятам, че сега държавата подпомага бизнеса така, че той да работи. По-скоро в момента се раздават доста средства от страна на държавата, които няма следствия от тях, икономически растеж, не заработва икономиката, просто се раздават едни пари", коментира вицепрезидентът.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прогноза: Възстановяването на икономиката реално ще започне през 2022 г.
Прогноза: Възстановяването на икономиката реално ще започне през 2022 г.
Няма да има цялостно затваряне на училищата
Няма да има цялостно затваряне на училищата