НОВИНИ

Пенсиите догодина няма да бъдат преизчислени върху по-висок доход

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:09, 20.10.2020
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Пенсиите догодина няма да бъдат преизчислени върху по-висок доход, защото държавата не разполага с толкова пари. Това заяви социалният министър Деница Сачева. Днес Надзорният съвет на НОИ утвърди проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

С над 14 милиарда и 840 милиона ще разполага общественото осигуряване през 2021 г. Достатъчно пари за пенсии само от вноски няма от години. Отново от години дефицитът се компенсира с пари от държавния бюджет.

Промените през новата година: От 1 януари 2021 г. минималната пенсия за стаж и възраст ще нарасне с 50 лева от 250 на 300. Повод за радост ще имат и възрастните с най-високи пенсии. Максималният размер се увеличава от 1200 на 1440 лева.

От 1 юли 2021 г. всички пенсии ще се увеличат с 5%. През първите три месеца на 2021 г. се предвижда всички пенсионери да продължат да получават по 50 лева.

Като справедлив модел - така социалният министър определи предвиденото за догодина увеличение на пенсиите.

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика: Към момента 250 лева спрямо 1200 лева максимална пенсия - съотношението е 4,8. Точно същото съотношение ще запазим и в следващата година, така че няма такава опасност да нарушим пенсионния модел и да направим така, че хората, които са се осигурявали с по-дълъг стаж да се почувстват ощетени.

Увеличението на минималните пенсии действа демотивиращо, казват работодателите.

Стефан Василев - АИКБ, председател на Надзорния съвет на НОИ: По този начин казвам на младите хора като вас - няма нужда да се осигурявате, защото ще дойде време, ще получавате същата пенсия каквато получават и другите, които не са се осигурявали. Това не е добре.

Промяна в заплащането на втората година от майчинството няма да има. Остава 380 лева на месец. Биляна изчислява - за какво биха й стигнали.

"380 лева са крайно недостатъчни. Но имайки предвид, че един пакет памперси струва 20 лева - можете да си представите като сложим дрешки, като сложим храна и т.н."

Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа", член на надзора на НОИ: Още повече в големите градове, където има проблеми с детските градини и майките са принудени да си гледат децата втората година. От друга страна плащането е неадекватно на това.

Министърът обясни, че така се стимулира връщането на работа.

"И възможностите, които даваме за отглеждане на дете през новите инвестиции, които ще се правят и в детски градини и във възможностите да се дават допълнителни средства и в детските добавки, които също ще бъдат универсални от следващата година", заяви Деница Сачева.

"В крайна сметка ние внасяме осигуровки за майчинство във всяка една година от трудовия си стаж. Хубаво е просто през цялото време на майчинството да се получава това, което сме си платили предварително един вид", обоснова се Биляна - майка.

Парите за втората година от майчинството не са увеличавани от 2018 г. насам.

Предстои бюджетът на общественото осигуряване да се разгледа от социалните партньори и Министерския съвет преди да стигне до обсъждане и гласуване в парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
104-та вечер на протести в София
104-та вечер на протести в София
6 области вече са в критичната червена зона на COVID-19
6 области вече са в критичната червена зона на COVID-19