НОВИНИ

Лидия Шулева: Пенсиите трябва да се преизчислят

bnt avatar logo
от БНТ
19:44, 20.10.2020
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Пенсиите се превърнаха в инструмент за правене на политика, което не е правилно, заяви бившият министър на труда и социалната политика Лидия Шулева.

Пенсиите преди всичко са инструмент, който трябва да осигури подходящ заместващ доход на хората в пенсионна възраст. И този заместващ доход съгласно правилата на пенсионната система трябва да бъде обвързан с трудовия стаж и осигурителния доход. От доста време обаче по редица политически съображения тези правила се нарушават, подчерта Шулева.

По думите ѝ в пенсионната система има големи диспропорции.

В последно време се появиха големи диспропорции, които засегнаха най-вече средните и високите пенсии. В момента средните пенсии са около 30% от средния осигурителен доход и това създава голямо неравновесие и несправедливост в системата. Пенсиите не са преизчислявани от 2008 г. и е крайно време да бъдат приведени към днешните осигурителни доходи, заяви Лидия Шулева.

Раздаването по 50 лева на пенсионерите до март догодина струва 1,8 млрд. лева, а преизчисляването на пенсиите до 2015 г. струва около 1,6 млрд. Парите са налични, зависи как се използват. Най-правилното решение към момента е пенсиите да се преизчислят към 2015 г., за това има ресурс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Постоянен арест за шофьора на тира от катастрофата край Лесово
Постоянен арест за шофьора на тира от катастрофата край Лесово
Красимир Вълчев: Над 95% от системата ще продължи да учи присъствено
Красимир Вълчев: Над 95% от системата ще продължи да учи присъствено