НОВИНИ

Полицаи излизат на мълчалив протест във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
07:41, 21.10.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Служители от системата на МВР във Варна излизат на протест тази вечер. Причина за недоволството им е решение на Министерския съвет от август, според което възнагражденията в 34 държавни ведомства се повишават с до 30%, като промяната не засяга единствено служителите в МВР.

Социалната мярка е насочена към персонала на администрациите, които участват на "първа линия" в овладяването на пандемията и справянето с последствията от COVID-19. Служителите в МВР обаче са категорични, че те, наравно с медиците, са изложени на голям риск от заразяване с коронавирус и се чувстват притеснени, че трудът им не е оценен.

Пред часовниковата кула във Варна в 18:30ч. започва мълчаливият протест на служителите в системата на МВР. Мястото не е избрано случайно - тук се е намирала първата пожарна в града. В протеста реално ще се включат не само полицаи, но и пожарникари, служители на КАТ, "Гранична полиция", служители на паспортните служби, както и жандармерията.

Пред БНТ протестиращи заявиха, че се чувстват обидени и унижени от факта, че те не са признати като служители на първа линия, тъй като многократно са работили рамо до рамо с екипите на Бърза помощ при случаи на COVID-19.

Протестът започва във Варна, но ще се проведе в още няколко града в страната.

"Заложено е увеличение на заплатите ни с 10%, но нашата обида идва оттам, че с министерско постановление от 1 август бяха вдигнати заплатите на 34 държавни агенции, институции за борба с COVID-19. Това породи нашето недоволство, като ние не бяхме включени за увеличение на основните заплати. Ние работим всеки ден с болни, с граждани под карантина и се чувстваме пренебрегнати", коментира Ивайло Янчев, председател на Синдикално дружество към Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Според него, не всички служители са получили допълнителни премии по време на извънредното положение - едни са получили, други не, и не знаят на какъв принцип са определени тези награди.

Служителите искат диалог с министерството. Ивайло Янчев коментира, че са изпращани многократно писма за среща, но към този момент няма отговор за преговори.

Утре протестите продължават в Русе, Кърджали, Пловдив, Бургас. Ако до 8 ноември не постигнат диалог, смятат да обявят национален протест.

Вижте още във видеото.

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В края на седмицата решават дали да пуснат парното в София
В края на седмицата решават дали да пуснат парното в София
Тодор Радев от Китай: Няма вътрешно предаване на вируса повече от два месеца
Тодор Радев от Китай: Няма вътрешно предаване на вируса повече от два месеца