НОВИНИ

Бягство от войната: 30 украинци са загинали при опит да напуснат страната

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:15, 30.04.2024
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Най-малко 24-има украинци са се удавили във водите на река Тиса - на границата с Румъния. Смята се, че те са се опитвали да напуснат нелегално Украйна, за да не бъдат мобилизирани. След две седмици се очаква да влязат в сила новия закон за мобилизацията, според които всички здрави мъже на възраст между 25 и 59 години може да бъдат мобилизирани.

Деморализирани, уплашени, уморени от продължителната война и липсата на военна помощ, която да не е само на думи. Така описват онези украинци на възраст между 18 и 60 години, които правят опит за бягство, за да не бъдат мобилизирани.

В сила е забрана към годините за служба да напускат страната. По данни на Би Би Си, от началото на войната, 20 000 украински мъже са успели да се измъкнат нелегално. Украинските гранични власти съобщават, че вчера са открити телата на 24-ма, удавили се във водите на река Тиса на границата с Румъния. Смята се, че при опит да прекосят бурните води, са били отнесени от течението.

"Изненадващо е колко хора са готови да платят огромни суми на хора, които дори не познават. Получават инструкции единствено къде да преведат парите, а после разбират, че трябва да вървят по тежък планински терен или да пресекат река.

Мнозина са загубили живота си в опит да преминат река или планина. От началото на пълномащабната инвазия, около 30 души са загинали в опит да пресекат нелегално границата", казва Андрий Демченко, говорител на Украинската гранична служба.

Всеки ден граничната полиция на Украйна залавя най-малко 10 души, които се опитват да избягат от страната. Насочват се най-вече към границите с Румъния и Молдова, а при пунктовете с Полша са разкрити най-много случаи на фалшифицирани документи. 450 са разбитите групи за трафик на хора.

Заради силно оределите редици на армията, преди две седмици украинският президент Володимир Зеленски подписа указа за новия закон за мобилизацията. Годните за военна служба вече са длъжни да предоставят актуалните си данни на властите, а всички физически здрави мъже между 25 и 59 години може да бъдат мобилизирани.

Киев прилага два подхода - първият включва кампания за набиране на доброволци, която включва обещание за добра заплата, както и възможността войникът сам да избере къде и колко дълго да служи.

Вторият и доста по-суров подход - отмяна на консулските услуги за украинските мъже зад граница. По официални данни към януари тази година на територията на страни от ЕС живеят 4,3 млн. украинци, 860 000 от тях - пълнолетни мъже. Военните министри на Полша и Лирва поеха ангажимент да съдействат за връщането на тези стотици хиляди мъже в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крал Чарлз III с първи публичен ангажимент след като стана ясно, че се бори с рак (СНИМКИ)
Крал Чарлз III с първи публичен ангажимент след като стана ясно, че се бори с рак (СНИМКИ)
Никола Минчев: Не участвам в казуса с фалшифицираните подписи
Никола Минчев: Не участвам в казуса с фалшифицираните подписи