НОВИНИ

Украйна събира мъжете, годни за фронта, от чужбина

Киев прекрати временно консулските услуги за мъже на възраст от 18 до 60 години

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:50, 25.04.2024
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Украйна прекрати временно консулските услуги за мъже на възраст от 18 до 60 години. Така те няма да могат да подновяват изтичащите си паспорти или да получават нови, докато са в чужбина.

Целта на този ход е да накара мъжете, годни за фронта, да се върнат в родината си и да се присъединят към армията.

По данни на Евростат в държави от Европейския съюз живеят около 860 хиляди подлежащи на мобилизация украински мъже. Полша и Литва вече заявиха, че ще помогнат на Украйна да върне своите граждани.

Стълпотворение пред украинската консулска служба във Варшава. Чакащите са платили за преиздаване или за нови паспорти. Имат есемеси, че документите им са готови. Но не ги получават.

"Не ми дават паспорта. Казват, че има технически проблеми. Вече съм на път да се откажа от украинския паспорт. Да ми върнат парите. Не мога да разбера що за мошеничество е това - парите са прибрани, услуга няма", коментира Павло Ляшенко.

Спирането на консулските услуги е до 18 май. След това влиза в сила новият закон за мобилизацията, приет от украинския парламент, който задължава мъжете, годни за служба, да се явят във военни комисии.

"Това е битка с онези, които не са се записали в армията. Те не ни питат защо сме напуснали. Защо ми е да отида войник, като съм напуснал законно? Новият закон още не е в сила, а паспортните служби си го интерпретират", сподели Максим.

Обяснението на консулската служба:

"За съжаление имаме технически проблеми с издаването на документите. Очакваме системата да заработи, за да можем да подновим процеса", заяви Диана Петренко, заместник-директор на консулската служба.

Това се случва часове след като външното министерство в Киев обяви, че прекратява консулските услуги за украинци в наборна възраст. В пост в Екс дипломат номер 1 - Дмитро Кулеба, обясни защо се прави това.

"Престоят в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му към родината. Ето защо вчера дадох нареждане за мерки за възстановяване на справедливото отношение към мъжете в наборна възраст в Украйна и в чужбина. Така ще бъде справедливо", каза още украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Това е пореден опит на Украйна да събере повече военни под бойните знамена. През декември Киев се обърна към украинците в чужбина и ги прикани да се върнат, за да защитават родината си.

В новия закон за мобилизацията не само се намалява възрастта на годните за фронта от 27 на 25 години, но и не се посочва срокът на службата.

Или просто казано - служи се толкова, колкото е необходимо. Мнозина от сражаващите се на фронта са там от самото начало на войната.

Това, заедно с мрачните сценарии за войната, както и информацията за дълбока корупция в наборните служби, принуждава мнозина украинци открито да заявяват, че са готови да се откажат от украинските си паспорти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров започва в Мадрид срещу 18-годишен чех
Григор Димитров започва в Мадрид срещу 18-годишен чех
ММС изрази несъгласие стадионите „Септември“ и „Юнак“ да преминат в активите на Столична община
ММС изрази несъгласие стадионите „Септември“ и „Юнак“ да преминат в активите на Столична община