НОВИНИ

Балотаж на президентския вот в РСМ: Как гласува албанската опозиция

Гордана Силяновска с двойно повече гласове от Стево Пендаровски

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:34, 25.04.2024
Чете се за: 05:35 мин.
По света
Слушай новината

Победа на десните националисти на първия тур на президентските избори в Република Северна Македония. Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова постигна по-висок от очакваното резултат, но не успя да събере над 50% от гласовете и отива на втори тур.

Битката ѝ е с настоящия президент Стево Пендаровски, който получи двойно по-малко гласове от нея. Първият тур на президентския вот очертава нагласите и за парламентарните избори, които ще се проведат заедно с втория тур на 8 май. Сега погледът е насочен към двата албански лагера и в чия подкрепа ще бъдат насочени техните гласове.

Победа на десните националисти на първия тур на президентските избори в Република Северна Македония. Въпреки по-високият от очакваното резултат кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова не успя да събере над 50% от гласовете и отива на втори тур.

Битката е с настоящия президент Стево Пендаровски, който получи двойно по-малко гласове от опонентката си. Първият тур на президентския вот очертава нагласите и за парламентарните избори, които ще се проведат заедно с втория тур на 8-ми май. Сега погледът е насочен към двата албански лагера и кого ще подкрепят те.

Скандирания ВМРО и македонски националистически песни. Изборната нощ беше истински празник за досегашната опозиция.

"Искрено не съм очаквала толкова голяма разлика", заяви Гордана Силяновска-Давкова, кандидат за президент от ВМРО-ДПМНЕ.

Разликата между Гордана Силяновска-Давкова и Стево Пендаровски е около 180 хиляди гласа - най-големият резултат, постиган от ВМРО-ДПМНЕ като опозиция, явяваща се на избори.

За десните са гласували 40,20 процента, а за Пендаровски 20% от участвалите в първия тур на президентските избори. Избирателна активност е близо 50 процента.

"Първият кръг от изборите е жълт картон, а той свети. Следващият червен картон трябва да се покаже на 8 май, когато ни трябва убедителен резултат", допълни Християн Мицкоски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ.

Настроението в другия лагер беше мрачно.

"Общата оценка от първия тур - резултатите не са такива, каквито ги очаквахме. От утре е нов ден и започваме срещи с граждани и тръгваме практично от нула", коментира Стево Пендаровски, президент на РСМ.

"Ясно е, че хората ни наказаха и ние го приемаме. Днес е тежък удар за европейската перспектива на Македония, но все още не е късно да се смени ситуацията", добави Димитър Ковачевски, лидер на СДСМ.

И албанците празнуваха снощи при засилено полицейско присъствие на площад Скендерберг в Скопие. В албанския политически блок издигнатият от коалиция "Европейски фронт", начело с Демократичния съюз за интеграция Буяр Османи, води пред другия албански кандидат Арбен Таравари от албанската опозиционна формация "Заслужава си" с около 35 хиляди гласа.

Християн Мицкоски от ВМРО-ДПМНЕ вече подаде ръка към албанската опозиция за обединение срещу левия СДСМ и доминиращата албанска партия ДСИ.

Максим Димитриевски, издигнат от движението ЗНАМ, получи малко над 9 процента. Той е бивш член на Социалдемократическия съюз на Македония и кмет на Куманово - решаващо е и къде ще отидат сега неговите гласове.

Милош Стоянович: "Най-бих искал да има трета опция, но няма, така че ВМРО-ДПМНЕ е по-малкото зло".

Благой Марковски: "Разликата е голяма, но ще видим какво ще се случи на втория тур, това е политиката".

Единствено през 1999 година тогавашният президент Борис Трайковски успя да обърне вълната на втори тур и навакса разлика от 120 хиляди гласа срещу опонента му Тито Петковски.

Но първият тур от президентския вот очерта ясна тенденция за парламентарните избори - ВМРО-ДПМНЕ се носят на гребена на вълната след годините на реторика, насочена срещу Договора за добросъседство с България и Преспанския договор с Гърция.

Остава неясно дали ще успеят да спечелят на своя страна и албанска фракция, особено след като двата албански блока подписаха декларация да не влизат в управление, което няма да направи конституционни промени.

С тези промени българите трябва да бъдат признати като дял от народ и така да се отвори пътят към начало на преговорите за членство в Европейския съюз.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Стоичков: Много приятели са минали през Етър, носталгията е голяма (ВИДЕО)
Христо Стоичков: Много приятели са минали през Етър, носталгията е голяма (ВИДЕО)
600 ракети срещу градушките, които удариха страната
600 ракети срещу градушките, които удариха страната