НОВИНИ

В навечерието на Великден раздадоха 400 пакета с храни на пенсионери от Кюстендилско

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Станислава Христова
12:25, 25.04.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

В навечерието на Великден доброволци раздадоха над 400 пакета с трайни храни на пенсионери от община Кюстендил и съседни населени места. Продуктите за кампанията са набрани от дарители, като целта е те да достигнат до тези хора, които имат най-голяма нужда от тях.

"Това е за теб, за празниците. Нали очакваш децата да дойдат."

"Мерси. Леле, леле много тежко, много нещо."

Баба Тошка от кюстендилското село Радловци е сред стотиците възрастни хора, които и тази година получават пакети с хранителни продукти, събрани от доброволците от сдружение „Миг човечност“.

"Да са живи и здрави и така все добрички. Да не ни забравят и за празниците да ни посещават", каза баба Тошка.

"С желание хората приемат пакетите преди празниците, много са щастливи, че има кой да им обърне внимание. Те го заслужават. Възрастните хора много ценят този миг човечност, много ценят вниманието на младите хора, така не се чувстват забравени", категорична е Цветанка Кьосева, кмет на с. Радловци.

Инициативата на доброволците от Кюстендил се реализира за 12-а поредна година.

"Винаги се чувствам изпълнена с любов и с радост, но за съжаление понякога има и малко тъга, защото виждаме как някои хора живеят в немотия, забравени, някои са забравени и от собствените си деца. Срещали сме такива гледки, които няма как да не те разтърсят. Има хора без покрив, без печки, особено на зимните кампании… Затова нашата инициатива беше не само за продукти няколко години, събирахме от хората това, с което могат да помогнат, някои хора дариха дори дърва, отоплителни печки, отоплителни уреди, всеки с каквото може да помогне, спасихме много домове", обясни Мария Стефанова.

"Ние правим инициативата за Великден и за Коледа, но като цяло, бих казала, че след ковид насам - даренията намаляват и е по-трудно от еднолични дарители да може да се съберат 1000 пакета. По-скоро вече разчитаме на детски градини, училища, корпорации, които да ни помагат", споделя Ива Георгиева.

"Ние в годините, ориентирайки се в състоянието на възрастните хора, почнахме да правим едни по-специални пакети, които са за хора, които не могат да си готвят по някаква причина или са по-трудно подвижни или някои от тях нямат печки, ток. Там слагаме повече готови неща, консерви, повече меки бисквити, сладко, така че имаме няколко вида вече пакети и списъци", допълни Ангела Николова.

През последните 3 месеца доброволците от сдружението са успели да организират и медицински прегледи за възрастните хора по местата, където те живеят и където няма постоянно медицински лица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
11 наши боксьори ще атакуват финалите на европейското в Белград
11 наши боксьори ще атакуват финалите на европейското в Белград
Кристиан Василев се класира за полуфиналите на скиф на европейската олимпийска квалификация по гребане
Кристиан Василев се класира за полуфиналите на скиф на европейската олимпийска квалификация по гребане