НОВИНИ

При 100% обработени бюлетини: Северна Македония ще избере президента си на балотаж

Гордана Силяновска (ВМРО-ДПМНЕ) и настоящият президент Стево Пендаровски (Социалдемократически съюз) отиват на втори тур на 8 май

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:41, 25.04.2024
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Балотаж в Северна Македония след първия тур на президентските избори. Гордана Силяновска - Давкова, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и настоящият президент Стево Пендаровски, подкрепен от Социалдемократически съюз отиват на втори тур на изборите на 8 май.

При обработени 100 процента от бюлетините, Силяновска получава 40,8% от гласовете, а Пендаровски - 19,93%. Избирателната активност през вчерашния изборен ден е била почти 50 на сто.

Гордана Силяновска - Давкова води убедително пред Стево Пендаровски, но не успя да премине 50-процентната граница, за да спечели още на първия тур на президентските избори. Кандитатът на опозицията не скри изненадата си пред свои поддръжници, които празнуваха резултата по улиците на Скопие.

"Честно казано, не съм очаквала такава голяма разлика", призна тя.

По-късно в щаба на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова заяви, че резултатът е много вдъхновяващ за нея и че ще се отнесе с уважение към опонента си, срещу когото ще се изправи на балотажа.

"Горда съм с гражданите - не само с тези които гласуваха за мен, но и на всички останали. Особено съм горда с членовете на ВМРО-ДПМНЕ за подкрепата", заяви Гордана Силяновска Давкова, кандидат на ВМРО-ДПМНЕ.

Президентът Стево Пендаровски, който се бори за втори мандат, не скри разочарованието си, но и изрази решимост да се бори докрай.

"Отново тръгваме на срещи с граждани, както правехме и досега. И тръгваме практически от нула. Срещнахме отличен прием за това, в което вярваме. Очаквам подкрепа от повече граждани на 8 май", посочи Стево Пендаровски, президент на РСМ и кандидат на СДСМ.

Трети, с 13%, е външният министър Буяр Османи, издигнат от коалиция „Европейски фронт”, водена от най-голямата албанска партия ДСИ.

На 8 май, заедно с втория тур на президентските избори в Северна Македония ще се гласува и за парламент на страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етър Велико Търново обяви програмата за честване на вековния юбилей
Етър Велико Търново обяви програмата за честване на вековния юбилей
Ботев Пд изпрати отворено писмо до БФС преди реванша с ЦСКА-София в турнира за Купата на България
Ботев Пд изпрати отворено писмо до БФС преди реванша с ЦСКА-София в турнира за Купата на България