НОВИНИ

Цанко Цветанов: Дано над "Сухата река" да изгрее светлина

Цанко Цветанов
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
13:49, 30.05.2021
Чете се за: 03:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Цанко Цветанов, един от героите от незабравимото американско лято през 1994 година, сподели в предаването „Арена спорт“ по БНТ, че се надява „над Сухата река да изгрее светлина“, визирайки състоянието на бившия му клуб Левски.

Изказването му беше препратка към думите на Христо Стоичков, който преди няколко дни поздрави ЦСКА за спечелената Купа на България със закачка към „сините“: „И едно запомнете, че там на Сухата река, настана гробна тишина“.

Цанко Цветанов коментира и наболели теми от българския футбол, в това число и състоянието на националния тим: „Националният отбор е следствие, клубовете трябва да се подобрят, за да имаме онези резултати от онова време. В такъв момент сме, че може да се дава повече шанс на млади играчи, аз виждам, че са повикани даже. Целият и световният футбол се развива по този начин, много малко са изявените лидери. Колектив в националния отбор трудно се създава. Сега ще се изиграят 3 мача и след 3 месеца пак ще се съберат.“

Относно Левски Цанко Цветанов сподели: „Новините сега са позитивни. Дай боже, да се случи. Мога да кажа, че Левски изживя тежка година и оцеля. Защото преди година си говорихме други неща. Да се надяваме, че над Сухата река ще изгрее светлина, перифразирам един мой колега (смее се – бел.ред.). Ако Левски се стабилизира, ще е за доброто на клуба, но и на българския футбол. Не искам да съдя никого, предварително не мога да кажа кой какъв е. Преди 10 години Лудогорец също не беше приет достатъчно сериозно, а вижте сега какво се случва. Ще се радвам, ако в България се появи подобен инвеститор“.

На въпрос, дали Станимир Стоилов ще се завърне в Левски, Цветанов каза: „Въпросът e към Наско Сираков и евентуално към новия собственик. Техен приоритет е да разговарят със Станимир Стоилов, ако решат“.

„Левски оцеля, което беше основната идея. Мисля, че в началото залитна към други неща, и трябваше може би да обиграва младите, а е много трудно да се направи балансът. В един момент Левски беше замесен в битката и за оцеляване. Музиката беше спряла в Левски, по-лесно се играе като няма напрежение, по една или друга причина се появиха млади играчи, които усетиха какво е да играеш в елита“.

„Защо трябва да ми се развали настроението, когато стане дума за БФС? Отстрани изглежда объркано, но все пак успяха да подготвят такива позитивни срещи за националния отбор. Мач с Франция. Не могат да не се кажат и положителните неща. При нас големият проблем е демографски и неглижирането на ДЮШ, и базите. Когато някой е работил дълго време, е трупал негативи. Ако Боби Михайлов се завръща, трябва конгрес да има февруари. Ако Бербатов и Порточанов са кандидати, да се явят, а ние футболните хора, ще изберем“, каза още Цанко Цветанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко двама убити и около 25 ранени след стрелба в Маями
Най-малко двама убити и около 25 ранени след стрелба в Маями
Втори тур на местните избори в Хърватия
Втори тур на местните избори в Хърватия