НОВИНИ

Оксана Чусовитина: Аз съм щастлива жена и щастлива майка

Оксана Чусовитина
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
13:17, 30.05.2021
Чете се за: 04:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Феноменът в спортната гимнастика Оксана Чусовитина даде специално интервю за БНТ по време на престоя си в България.

Именитата състезателка взе участие в Световната купа, която се провежда във Варна. Финалите на отделните уреди можете да гледате от 14.00 часа по БНТ 3. Оксана Чусовитина ще вземе участие в Токио, което ще е нейната рекордна осма Олимпиада.

- Имам още два месеца, така че формата ми още не е много добра, готвя се и не акцентирам върху това, че в Токио ще участвам за осми път на Олимпийски игри. Правя го, защото обичам гимнастиката и ми доставя удоволствие. Сега е по-леко защото не се готвя за многобой, както в Щутгарт, за да взема квотата, сега се готвя само за прескок.

- Това, което правите безспорно е нещо изключително. Имате ли някакво послание, което бихте искали да предадете на младите спортисти?

- Искам да кажа нещо не само на младите спортисти, а въобще на всички хора. Ако нещо ви харесва – правете го. И задължително пробвайте днес, за да не съжалявате утре.

- Последната година беше много тежка не само за спортистите, но и за тях. Как се поддържа мотивация на високо ниво?

- Да, така е. Беше тежко когато всичко беше затворено, залите за тренировки не работеха и трябваше да се поддържа форма вкъщи. Но най-тежко беше когато дойде моментът да се върнем в отново в залата и трябваше да влезем в това русло, в което бяхме преди. Трудно беше да се готвим за състезания, а тях да ги отменят и ние да продължаваме.

- Олимпийските игри в Токио ще бъдат много различни заради обстоятелствата. Какво очаквате, не само за вашето представяне, но и като обстановка?

- И аз самата не зная. Когато пристигна в Токио и отида в олимпийското село, чак тогава и аз, и всички спортисти ще можем да се успокоим, че сме на Олимпийски игри. А какво ще се случи, никой не знае. Искам да пожелая на всички търпение и да нямат травми.

- При Вас така се случи, че в кариерата си сте представлявали три различни държави. Кога как се чувствахте?

- Когато представях Съветския съюз, тогава такова беше времето, беше много трудно. Да спечелиш първенството на Съюза беше много по-трудно, отколкото да спечелиш Световно първенство. И въобще да попаднеш в „сборная" беше много трудно. После трябваше да представям Германия, тъй като там лекувахме нашия син. Когато той оздравя, веднага се върнах в Узбекистан. Това е моята родина, която много обичам, там е моето сърце и живот. Синът ми сега е здрав, на 21 години е, влезе в университет... Той е голям и самостоятелен. Много му се радвам и съм най-щастливата майка на света.

- Вие сте първата спортистка приета в залата на славата, докато още активно се състезава. Как приемате такива признания и кое е най-ценното за вас?

- Най-ценното за мен разбира се е семейството, моите роднини и близки. Най-ценното за всяка майка е здравето на нейното дете и семейство. Така че мога да кажа, че аз съм щастлива жена и щастлива майка. И се занимавам с това, което ми харесва.

Автор: Цветелина Абрашева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пиян без книжка предизвика катастрофа в Пловдив
Пиян без книжка предизвика катастрофа в Пловдив
Заоблачаване и валежи в следобедните часове
Заоблачаване и валежи в следобедните часове