НОВИНИ

Валентин Танев: На сцената лъжата винаги личи, особено на екрана

bnt avatar logo
от БНТ
10:27, 30.05.2021
Чете се за: 02:55 мин.
Още
Слушай новината

Актьорската професия е професия на честността. Ако аз лъжа на сцената, онези долу, моите гласоподаватели няма да гласуват за мен. На сцената това винаги си личи, особено на екрана - там и най-малката доза лъжа веднага експлодира.

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" актьорът Валентин Танев.

Според него ще бъде по-дълъг процесът на събуждане, защото са се събрали две обстоятелства - едното е пандемията, другото е нестабилността в държавата.

"Театърът е много чувствително нещо, той веднага усеща и най-малката нестабилност, всички промени. Публиката ще се върне тогава, когато няма пандемия и когато има стабилност в държавата", смята актьорът.

По думите му театърът е много чувствителен организъм. "Там няма нищо подправено, идват хора от най-различни политически възгледи и всяка вечер гласуват с аплодисментите си".

"Последната нощ на Сократ" е постановката, в която играе в момента. Направена е преди пандемията, но са изиграни само едно-две представления. На 7 юни е първото представление след прекъсването в Шумен.

Актьорът разказа, че е играл в тази постановка преди 30 години.

"Тогава още беше социализъм и тя беше актуална, сега текстът отново е актуален. Тогава имаше едно леко неразбиране за процесите, за мимикрията в демокрацията, за лошата демокрация, защото тогава никой не е говорил за демокрация, но сега пък точно тези процеси и неща, които се случват у нас, са изключително актуални.

Той играе пазач, после Сократ. В текста на Стефан Цанев те се разменят.

"Там е зърното, което ме е интересувало и продължава да ме интересува - унижението. С очите си го виждаме, усещаме го с кожата си, това унижение, което после поражда агресия или злоба, и това всъщност прави пазача палач. Връщам си лентата в събитията, които аз съм преживял. Точно така се случи и след 10 ноември. Така се случи, това унижение се превърна в озлобление. Сега върви същият процес на едно невероятно унижение. Тези, които са унизени, после стават палачи", коментира Танев.

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов обвини в мръсни поръчки служебното правителство
Бойко Борисов обвини в мръсни поръчки служебното правителство
Корнелия Нинова: Вече е въпрос на можене, а не просто да искаме промяна
Корнелия Нинова: Вече е въпрос на можене, а не просто да искаме промяна