Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

"Алфа Рисърч": Служебният кабинет стартира с високи очаквания, но дойдоха противоречията

от БНТ
09:00, 30.05.2021
5010
Чете се за: 06:00 мин.
Политика
Слушай новината

Служебното правителство стартира с високи очаквания след тази силна поляризация, след конфронтацията да покаже какво може да се направи макар и в един ограничен период - грубо около 30 на 100 са неговите безапелационни поддръжници, около 20 на 100 неговите безапелационни критици, и всеки втори или има противоречиво отношение, или казва, че не може да даде мнение.

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова. Тя уточни, че това е на база развитие, а не на финални данни.

На въпрос на агенцията ще повторите ли вота си, около 53 - 54% от хората казват, че със сигурност ще повторят вота си, 25% казват, че няма да гласуват, но останалите казват, че следят много внимателно какво се случва и ще решат в зависимост от ситуацията.

"Първите реакции за служебното правителство бяха позитивни, хората очакваха промяна, десет години на власт е доста дълъг период, едни и същи лица, един и същ тип поведение, желанието за промяна беше нещо позитивно и хората очакват да има такъв тип промяна", коментира социологът.

Служебното правителство с още разкрития за управлението на ГЕРБ през следващата седмица

Първите противоречиви сигнали при хората по думите ѝ са дошли от назначенията, от смяната. Започнаха колебания около противоречиви личности. В назначенията има смяна, но има и съмнение, има противоречиви сигнали. Второто нещо, което е по-съществено, е голямата заявка, която се даде - да сменим модела. Да няма съсредоточие в една партия, в една личност и да им ефективно разпределение на властите.

"Някои от нещата, които будят противоречие, на първо място, е доста сериозното съсредоточие на изява на властови ресурс, включително за формиране на общественото мнение, от страна на вътрешния министър. Сериозно смущение изпитвам и от новата бомба, хвърлена в общественото пространство - за този анонимен свидетел. Това е вътрешен министър, който има огромна власт, има много ресурси и достъп до информация. Хвърлянето в общественото пространство на фрази от анонимен свидетел, които категорично целят да формират мнение, защото доказателства нямаме, това е толкова тежко обвинение, че ако то съществува, моето лично разбиране на гражданин е, че трябва да бъде разгледано, дадено на прокурор, и когато има доказателство, тогава да се изведе", коментира Димитрова.

Бойко Рашков ще даде на прокурор Бойко Борисов

Според нея това е много силен хейт, много силно бомбардиране на общественото мнение, което не ни подсказва, че вървим към модел, който да уравновесява различите позиции.

По този начин по думите ѝ е бил сатанизиран и демонизиран Иван Костов.

Това, че имаш силни анонси за злоупотреба, личностни обвинения, не дава никакви гаранции, че моделът ще бъде сменен, а няма да има друг тип концентрация на власт, която да води друг такъв тип политика", каза още социологът.

Според Боряна Димитрова БСП не е могла да не предприеме такъв ход за голяма лява коалиция. Към момента като обществено послание това звучи позитивно, защото вместо разделяне има обединение. Това, което е рисково за БСП е обаче, че този ход, който е навън, не успя да преодолее противоречията вътре. По думите ѝ БСП не е започнала все още тренд нагоре.

Голяма лява коалиция: БСП подписва споразумения с АБВ, "Нормална България" и "Движение 21"

Проектът Жан Виденов трябва да събере русофилската ниша, вероятно ще вземе 1-2%. Този проект събира по-скоро хора, които вече са били извън БСП. Събира по-радикално настроени хора.

ГЕРБ е под силна обсада. При ГЕРБ има спад, няма срив. Доколко те ще съумеят да контролират спада, това е големият въпрос според социолога. ГЕРБ се нуждае и от сериозни парламентарни лица. "Може да бъде една смислена опозиция, каквато нямахме в предишното Народно събрание", смята Димитрова.

ГЕРБ: Служебното правителство се превръща в предизборен щаб на президента Радев

Не е изключено "Има такъв народ" да победят. Те са в умерен ръст. Фокусът на общественото внимание по думите на социолога се е преместил от съревнованието между партиите върху действията на служебното правителство.

"В момента служебното правителство изземва чисто политическа, партийна роля - руши ГЕРБ, но не води до нов наплив на енергия към партиите", коментира Димитрова.

Според нея трети предсрочен вот би бил пагубен за политическата и партийната система.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Сребро и бронз за момчетата на европейското по борба
Сребро и бронз за момчетата на европейското по борба
Пеп Гуардиола: Тъжни сме, но ще се завърнем
Пеп Гуардиола: Тъжни сме, но ще се завърнем