НОВИНИ

ГЕРБ: Служебното правителство се превръща в предизборен щаб на президента Радев

Александър Марков
от Александър Марков
10:04, 22.05.2021 (обновена)
6134
Чете се за: 03:50 мин.
Политика
Слушай новината

ГЕРБ определи твърденията за подслушвани опозиционни политици като активно мероприятие, чиято цел е овладяване на спецслужбите. Те призоваха служебния кабинет да разсекрети всички налични документи.

Очевидно президентът Радев и вътрешният министър Рашков не могат да простят на службите, че проследиха и разкриха руската шпионска мрежа. Това заяви на брифинг на ГЕРБ заместник-председателят на партията Даниел Митов. Атаките срещу службите са именно заради това, подчерта той.

Той припомни, че наскоро службите ни за сигурност са били изслушани в НАТО във връзка с разкритата руска шпионска мрежа, за която са получили висока оценка от нашите евроатлантически партньори.

"След снощното интервю на служебния премиер Стефан Янев разбрахме, че той е научил от медиите, че има подслушвани политици. Атаката срещу службите очевидно е продиктувана от нещо друго, а не от това, че има мистериозни подслушвания. Искаме да знаем истината, премиерът трябва да я изясни. Хората нарушили закона трябва да понесат своята отговорност", категоричен е Митов.

Митов заяви, че в продължение на години се играе един и същи сценарий срещу ГЕРБ – хвърлят се бомбастични обвинения, които след това не намират никакво потвърждение.

"Служебното правителство очевидно си се превръща в предизборен щаб на президента Радев", заяви Митов.

Според него Атанас Атанасов от "Демократична България" винаги повдига темата за подслушване преди избори, а след проверки се оказва, че това са грешни твърдения.

"Етикетът на това правителство е "Шанс за Орешарски 2", подчерта отново Митов.

По думите му служебното правителство се опитва да убеди българските граждани, че има една конспирация, организирана от предишното правителство.

"Искаме доказателства, искаме разсекретяване, искаме да излезе истината наяве", каза заместник-председателят на ГЕРБ.

"Абсолютно сме шокирани от факта, че премиерът твърди, че има подслушвани политици, защото така е прочел в медиите. Те публикуват изявленията на Атанасов. На него някой му бил казал нещо. Една жена от пазара ми каза", заяви Тома Биков.

Според ГЕРБ целта на скандала е също и да извади Бойко Рашков "от батака около коментарите му за тв водещи".

"И сега взаимодействие Атанасов-Рашков, Виденов прави партия, вси едно съм на матура в 10-и клас. Колко още десетилетия ще изкараме с тези хора. Това ли е великата промяна? От десетилетия с едни и същи хора", каза Биков.

Попитаха има ли възможност политици да са подслушвани заради разговори с оперативно интересни лица.

"Подслушване се оперативно интересни лица. Въпросните хора може да са попаднали в разговор с такова лице. Тогава да видим - някой звънял ли е в Дубай, Белград, задавам въпроси, а откъде Атанас Атанасов знае", каза Биков.

Според ГЕРБ твърденията за подслушване повтарят аферата Костинброд отпреди години.

Вижте повече в репортажа на Александър Марков:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роналд Куман: Не сме говорили за бъдещето ми
Роналд Куман: Не сме говорили за бъдещето ми
Българският отбор по карате-кумите ще спори за бронзов медал на отборното Европейско
Българският отбор по карате-кумите ще спори за бронзов медал на отборното Европейско