НОВИНИ

В Габрово започна карнавалът на хумора и сатирата

bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 22.05.2021
Чете се за: 02:15 мин.
Регионални
Слушай новината

В Габрово започна карнавалът на хумора и сатирата. Въпреки епидемичната обстановка, организаторите обещават настроение: отново ще видим уникални макети на известни личности, картини от ежедневието, скечове и танци.

В нощта на музеите в художествената галерия в Габрово буквално оживяха някои от картините на известни художници.

Нели Недева експерт връзки с обществеността в Художествена галерия „Христо Цокиев" Габрово

"Искаме да покажем, че изкуството не съществува само по себе си и не е създадено от неговите автори, за да съществува за себе си, то има нужда от живо присъствие, както то, така и залата, за да има смисъл и да внушава, това, което авторът е имал като послание.!"

В Музея на хумора и сатирата пък организираха пижамено парти.

„Искахме да бъде нестандартно и естествено дойде идеята за пижамите, защото както знаеш тази година те станаха официално облекло", казва изложбеният дизайнер Мартина.

„По пантофи, по пижами може да разгледате изложбите ни", каза директорът на Музея на хумора и сатирата Маргарита Доровска.

Карнавалът тази година за първи път е обърнат на обратно, казват организаторите.

„Смях на дълги разстояния, така го наричаме. Ако друга година сме свикнали да шества карнавала, а публиката да стои и да гледа, тази година публиката ще шества, а карнавала ще стои и ще гледа", каза главният експерт в Отдел „Култура" в Община Габрово Елена Влаева.

„Тази година макетите ще бъдат повече от 30. Най-интересните фигури винаги са актуалните политически лица", каза ръководителят на Карнавалната работилница Драгомир Цанев.

Тази година карнавалът ще направи и ретроспекция на своите издания и отправените послания още от средата на 19 век, та чак до наши дни.

Автор: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ООН отпуска средства за палестинските територии
ООН отпуска средства за палестинските територии
Австрия отвори границата си с Италия за почивните дни
Австрия отвори границата си с Италия за почивните дни