НОВИНИ

Глобална здравна среща на световните лидери в Рим (ОБЗОР)

Фани Аронова
от Фани Аронова
23:07, 21.05.2021
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Държави, организации и производители на ваксини се ангажираха с щедри дарения за мощна офанзива срещу пандемията. Това стана на видеоконферентна световна здравна среща на Г-20, ръководена в Рим от италианския премиер Марио Драги и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Сред основните цели е осигуряването на ваксини за по-бедните държави. Кристалина Георгиева предложи план на Международния валутен фонд от 50 милиарда евро за справяне с пандемията.

В същото време от Брюксел предвиждат дигиталният сертификат за COVID, който ще улесни пътуванията, да влезе в сила от 1 юли.

Ще има три типа сертификати - за ваксинация, за негативен тест и за възстановяване след COVID.

Дигиталният сертификат на ЕС влиза в сила от 1 юли, как ще работи?

Те ще бъдат безплатни за гражданите и ще се получават в цифров формат или на хартия. Еврокомисията действа активно в борбата с пандемията и в глобален план. Днес в Рим председателят Урсула Фон дер Лайен изреди 3 цели.

"Първо, да овладеем пандемията навсякъде. Второ, да направим така, че ваксините да достигнат до всички. Не само чрез споделяне и износ, но с изнасяне на възможностите за производство в повече държави. Европа ще дари най-малко 100 милиона дози на бедните държави до края на 2021 година. И трето, да се подготвим и да предотвратим бъдещи здравни кризи", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът прекрати производствата за дребно хулиганство срещу петима, предизвикали масов бой в Разлог
Съдът прекрати производствата за дребно хулиганство срещу петима, предизвикали масов бой в Разлог
Танцьори от цял свят завладяха София
Танцьори от цял свят завладяха София