НОВИНИ

Росен Плевнелиев: Сега имаме тоталната абсолютна власт в ръцете на Радев

bnt avatar logo
от БНТ
09:21, 30.05.2021
7556
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Румен Радев не е демократ, защото наруши Конституцията. Никога досега един президент на демократична държава не се е опитвал да води по такъв начин битки за властта, по такъв начин да сее разделение в обществото. Той е популист, популистите не са демократи.

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" президентът на България в периода 2012 - 2017 г. Росен Плевнелиев.

Разликата между неговите служебни правителства с това на Румен Радев той коментира така: "Това правителство сега работи във време на решителни за президента Радев избори, за неговото преизбиране за втори мандат".

По думите му никога досега българският държавен глава не е назначавал за министър-председател дясната си ръка. Трябва да се търси баланс, а такъв в момента няма.

"Балансът означава, че държавният глава винаги търси кого и как да сложи на най-висшите позиции, така че да има широко представителство. И левите, и десните - той е президент на всички българи, но не, ние слагаме най-доверения си човек за началник на щаба, за да правим избори, от които зависи моята политическа съдба. Това е президентът Радев. Той е вдигнал високо юмрука, води своите битки", каза още Плевнелиев.

Според него колкото повече е уверен Радев, че ще бъде преизбран, толкова повече ще сбърка в оценката си за ситуацията.

"Сега имаме тоталната абсолютна власт в ръцете на Радев. Всичко започва и свършва с него и ние виждаме, можем да си направим сметка дали това е голямата промяна. Мая Манолова е статукво, дълбоко. Как така изведнъж стана ново начало и промяна в българската политика", попита той.

По думите му обществото иска факти и доказателства, за да може, което е лошо - да го премахнем, а което е добро, да го надградим. И попита дали президент на някоя развита демократична държава сочи предишния и го нарича мафия и мутра с високо вдигнат юмрук.

"Аз съм снел доверието си, но никога не съм искал оставката на Орешарски. Нито на Станишев, нито на Местан. Защото президентът е пазител на Конституцията, той е за пример на всички българи и ако той наруши Конституцията, той вече не е демократ", коментира Плевнелиев.

Според Плевнелиев със сигурност има какво да се желае от нашите служби, но: "тези, които свършиха поне половината работа да преследват години наред руските шпионски мрежи в България, да ги разкрият, нашите прокуратура и ДАНС да си свършат работата така, че тези да бъдат изгонени, подведени под отговорност... и какво се случва днес, тези хора са изгонени, аз си задавам много въпроси защо това е така", каза още той.

По думите му главният секретар на МВР е бил уволнен абсолютно незаконно.

Още от разговора вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милуоки затвори серията с Маями
Милуоки затвори серията с Маями
Сребро и бронз за момчетата на европейското по борба
Сребро и бронз за момчетата на европейското по борба