НОВИНИ

Доброволци почистват местността Перчемлията

bnt avatar logo
от БНТ
12:41, 30.05.2021
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Доброволци от Варна организират мащабно почистване на местността в близост до парк "Златни пясъци" и Аладжа манастир и е любимо място за разходки и спорт на открито.

Местността се казва Перчемлията и е изключително красива, в близост до парка "Златни пясъци". Там живеят близо 400 души. Доскоро броят на контейнерите за смет не е бил достатъчен. Преди две седмици община Варна е поставила нови четири контейнера, които бързо се запълват.

По-голям проблем обаче се оказват хората, които идват да си почиват край природен парк "Златни пясъци". Те често оставят след себе си отпадъци в гората, или когато ги събират в пликове, ги оставят до контейнерите, а дивите животни ги разхвърлят. Още по-голямо предизвикателство за сметосъбирането са микросметищата, които се появяват до черните пътища в гората. И макар от природния парк често да организират акции за почистване, боклуците се трупат.

Днес инициативата са поели от две групи - "Чиста Варна" и сдружение Power Jump.

"Много често, когато се разхождаме, виждаме, че има отпадъци вътре в гората и те стават все повече и повече с годините. Битови отпадъци, пластмасови бутилки, едрогабаритни от различни жилища, които се ремонтират. Имаме проходима машина с ремарке - АТВ, имаме телефон за връзка, хората, които намерят такива отпадъци, могат да се обадят и да ни съобщят къде се намират, за да можем да го вземем и да го извозим до големия контейнер, който е предоставен от община Варна", обясни организаторът Мирослав Тодоров.

Единият от тези контейнери вече е запълнен. Акцията продължава до късния следобед днес.

Репортер: Ива Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Незрящ китаец изкачи Еверест
Незрящ китаец изкачи Еверест
"Капачки за бъдеще" събират пари за специализирана линейка за новородени
"Капачки за бъдеще" събират пари за специализирана линейка за новородени