Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Цените на световните пазари се успокояват, заяви шефът на Държавната комисия по стокови борси и тържища

bnt avatar logo
от БНТ
17:19, 05.06.2022
Чете се за: 04:15 мин.
У нас

След изживените пикове през април имаме успокояване на пазара, балансирана среща между търсенето и предлагането. Това заяви в "Говори сега" Владимир Иванов – председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

"Такива са данните на Организацията за прехрана и земеделие към ООН. Абсолютно всички индекси при основните хранителни продукти бележат спадове. Кривата се обръща", коментира той.

Наблюдава се известно стабилизиране на цените не само на европейския, но и на световния пазар. България очаква много добра реколта от зърно и ще е обезпечена, увери Иванов. По отношение на слънчогледа надеждите са да няма климатични изненади преди прибирането на реколтата.

"Влизаме в някаква що-годе нормалност, тъй като 5 - 6 месеца имахме ненормална обстановка на световния пазар. А за зърното никой нищо не може да каже - за щастие България ще има една много добра реколта, близка до рекордната", каза Владимир Иванов.

По думите му има две хипотези относно руското зърно - страната или ще изнася и ще опита да срине световния пазар, или изобщо ще спре да продава.

"Аз съм далеч от мисълта, че Руската федерация ще спре да продава зърно, въпросът е къде ще го продава и как ще става. Докато има военен конфликт и има силно политическо противопоставяне, няма как пазарът да е спокоен"

При втората хипотеза - ако Русия спре износа на зърно, недостиг на световните пазари може да има, но в България - не. Само ако се стигне до дефицит на световните пазари, България ще трябва да ограничи износа.

"Всичко това обаче са хипотези. България има уникалния шанс, че има добре развит зърнен сектор, много добре развит преработвателен сектор по отношение на олиото и за тези два продукта ние се осигуряваме на 100% и над 100%", каза Владимир Иванов.

Има наситено производство и се очаква доста добра реколта на български зеленчуци тази година. Потребителите ще видят по-ниски цени, друг е въпросът какъв ще е финансовият резултат при производителите, коментира Иванов. До септември у нас ще има много добро предлагане на пресни зеленчуци. Въпреки това не се очаква голямо поевтиняване при един от основните - доматът.

"Доматът няма да поевтинее прекалено много, тъй като е прекалено скъп за гледане. Ще има равнища между 2 - 2.50 лв., по-ниско качество, разбира се, и екстра домат, оранжерийни. Цените на едро ще са в някаква средна стойност. Много е важно сега и климатът да бъде с нас".

Владимир Иванов призова хората да не субсидират некоректните практики на пазара.

"Има хора, мотивирани от собствената си алчност - лесно се разпознава. Можем да видим цените на едро и там, където забележим, че някой злоупотребява, да не му съдействаме - да не купуваме", каза той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Говори сега"

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова: Високите цени ще свалят това правителство
Мая Манолова: Високите цени ще свалят това правителство
Треньорът на баскетболния Реал (Мадрид) е получил инфаркт
Треньорът на баскетболния Реал (Мадрид) е получил инфаркт