НОВИНИ

Церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж край бреговете на Сена ще продължи близо 4 часа

Грандиозното събитие на 26 юли, както и всичко по-интересно от Игрите в Париж 2024 ще бъдат излъчени в ефира на Българската националната телевизия (БНТ)

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
08:57, 19.04.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Грандиозната церемония по откриване на Летните олимпийски игри в Париж 2024 край бреговете на река Сена ще бъде с продължителност от близо четири часа, информира АП.

Очакванията са общо 205 делегации да дефилират на над 80 лодки по Сена, като събитието ще се движи бавно от изток на запад, изминавайки шест километра от Понт д'Аустерлиц до Понт д'Йена. По план церемонията трябва да завърши в 23:15ч. местно време с артистични изпълнения, предхождащи дефилето на спортистите.

Атлетите ще преминат покрай погледите на близо 320 000 зрители, докато всички останали ще гледат на гигантски екрани, излъчващи кадри от церемонията.

"За една вечер Сена ще бъде превърната в огромна сцена на открито", каза директорът на церемониите на Игрите в Париж Мари-Катрин Етори по време на брифинг за медиите.

След като всичките 10 500 спортисти слязат от лодките си, церемонията ще се насочи към площад Трокадеро с изглед към Айфеловата кула, където ще се проведе финалната част от нея.

В същото време обаче в пространството продължават да витаят и много въпросителни около безопасността по време на грандиозното събитие, предвидено за 26 юли. В края на миналия месец Франция повиши готовността си за сигурност до най-високо ниво след смъртоносна атака в руска концертна зала, за която отговорност поеха от Ислямска държава.

По-рано тази седмица пък френският президент Еманюел Макрон заяви, че безпрецедентното събитие на открито, което се очаква да събере 100 световни лидери на насипите, може да се наложи да бъде преместено на стадион "Стад дьо Франс", ако заплахата за сигурността се счита за твърде висока.

Въпреки твърдението на Макрон министърът на спорта на Франция Амели Oдеа-Кастера и други останаха оптимисти, че шоуто ще се проведе на Сена.

"Работим усилено по план А, който остава централният сценарий и много, много доминиращият сценарий. Продължаваме да работим по онази фантастична церемония на река Сена", увери Оудеа-Кастера на олимпийското събитие "100 Days To Go" в сряда.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Главчев е на среща при президента
Димитър Главчев е на среща при президента
Георги Милков: Нито западните, нито регионалните сили искат война между Израел и Иран
Георги Милков: Нито западните, нито регионалните сили искат война между Израел и Иран