НОВИНИ

Чакащи направление за PCR тест мръзнаха на опашка пред РЗИ-Благоевград

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:02, 01.12.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

За пореден ден дълги опашки за направление за безплатен PCR тест се извиха тази сутрин пред здравната инспекция в Благоевград. От общината предоставиха специално обособено място за чакащите, за да не стоят с часове в студа. Чакалнята обаче, не беше използвана поради липса на организация.

При минусови температури хората бяха дошли пред РЗИ в Благоевград още в 6 часа сутринта, за да са сред първите, получили безплатно направление за PCR тест.

Кметът на Благоевград дойде на място, за да информира чакащите, че могат да влязат на топло място в зала "Яворов". Там обаче никой не отиде, защото хората се притесняваха, че могат да загубят реда си.

"Ние сме предприели необходимите мерки, залата е отворена, така че РЗИ трябва да си организират нещата, за да може хората да се чувстват удобно, да не мръзнат", обясни Румен Томов, кмет на Благоевград.

От РЗИ казаха, че събирането на много хора в зала крие рискове здрави хора да се заразят. Обясниха, че няма да създават организация, защото личните лекари вече могат да издават направления за PCR тестове.

Общопрактикуващи лекари обясниха, че едва днес са подписали анексите със Здравната каса за издаване на електронните направления и предстои актуализация на софтуера.

"Тези направления на първо време ги виждам като издавани на хартиен носител и вероятно така ще бъде, което ще улеснява пациента. Той или негов близък взима направлението, отива в лабораторията и така. Електронното направление ще дойде на по-късен етап. Просто не сме готови. Улеснение на пациента ще бъде, но няма да бъде толкова скоро", обясни д-р Виктория Каракостова, личен лекар.

Днес в Благоевградска област не са издавани електронни направления по информация на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз.

Кога това ще стане възможно, за сега не е ясно и най-вероятно чакащи хора ще продължат да се трупат пред здравната инспекция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отчитат завишено потребление на ток за бита в последните дни на ноември
Отчитат завишено потребление на ток за бита в последните дни на ноември
Задържан е шофьорът, който се вряза в пешеходци в Трир. Мотивите му - неизвестни
Задържан е шофьорът, който се вряза в пешеходци в Трир. Мотивите му - неизвестни