НОВИНИ

Части от Европа под вода: Бурята "Борис" достигна Италия, расте броят на жертвите

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:34, 18.09.2024
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Мощните бури, с които се бори централна Европа, достигнаха Италия. Наводненията взеха първа жертва там, след като през последните дни загинаха повече от 20 души в Румъния, Полша, Чехия и Австрия. Какъв трябва да бъде отговорът срещу подобни бедствия беше обсъдено на сесията на Европарламента в Страсбург.

Тялото на италиански пожарникар е било намерено рано тази сутрин в Сан Северо, след като колата му била отнесена от наводненията, обхванали южната провинция Фоджа. Загиналият бил част от спасителния екип, оказващ помощ на пътуващите по магистрала в района. След като цяла лято Италия страдаше от суша, сега е ред на наводненията и свлачищата.

Друг пожарникар е сред петте жертви на най-тежките порои в Австрия от две десетилетия. Канцлерът Карл Нехамер обяви, че фондът за реакция при бедствия ще бъде увеличен на 1 милиард евро.

Карл Нехамер, канцлер на Австрия: "След като водата се оттегли, щетите стават видими. Правителството отпусна първата помощ в размер на 45 милиона евро от националния фонд при бедствия, още 30 милиона евро са отделени от бюджета на провинция Долна Австрия. Ще има и още средства."

Обстановката остава критична и в Унгария, където властите изпуснаха язовир, за да спасят намиращ се в близост град. В столицата Будапеща нивото на Дунав се очаква да се покачи над 8 метра до събота.

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария: "Намираме се на брега на река Лайта, на няколко метра от Австрия. Тук е най-критичната точка, не на Дунав."

Заради ситуацията унгарският премиер Виктор Орбан отмени днешната си реч пред Европарламента, а темата беше включена в последния момент в дневния ред на сесията. Новата Европейска комисия ще подготви стратегия за гражданска и военна защита в отговор на природните бедствия.

Янез Ленарчич, еврокомисар по управлението на кризи: "Новата ЕК се изправя пред Европа, която едновременно се наводнява и гори. Тази трагедия бързо се превръща в норма. Скърбим и изказваме съболезнования за жертвите, но трябва да гледаме в бъдещето. Да сме сигурни, че ще сме подготвени за следващото бедствие. Цената на бездействието е по-висока от цената на действието."

На някои места вече започна разчистването след потопа, но предупреждението за опасност от наводнения остава в сила и през следващите дни.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диего Симеоне очаква по-атрактивни мачове в Шампионска лига с новия формат
Диего Симеоне очаква по-атрактивни мачове в Шампионска лига с новия формат