НОВИНИ

Частично бедствено положение в Благоевградско заради проблеми с водата

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Антония Сукалинска
12:23, 03.07.2024 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Заради проблем с водата обявиха частично бедствено положение в 3 общини в подножието на Рила. Старото водохващане към селата Мурсалево, Слатино и Смочево, намиращи се край Благоевград, е готово да рухне и да остави населените места без никаква питейна вода. Съоръжението е на повече от 70 години и никога до сега не е ремонтирано. Нужен е спешен ремонт, а средства все още не са осигурени.

Пресъхнали чешми или наводнени къщи - това е ежедневието на семейството на Илга Медарска от Мурсалево. Всяко лято в селото са на воден режим, а през зимата резервоарът над дома ѝ прелива и наводнява нейния и съседните имоти.

"Освен, че сме без вода с дни и се налага да пълним бидони, туби и т.н., за да има все пак някаква вода, когато има вода наводнява къщите. То просто не се търпи вече!", каза Илга Медарска.

Днес питейната вода в селото е сравнително чиста.

"Когато вали тя е направо кафява. Когато переш бели чаршафи те стават тъмни, не бели, стават бежови", заяви Илга Медарска.

Почти във всеки дом в Мурсалево има развалени електроуреди.

Ето какво споделиха някои от тях:

"Пералните ни се разтурат, поработи какво поработри една година две и требва да се купи нова, е преди два месеца съм си купил нова, много е голям проблема".

"На втори едно от внучетата ми беше в болницата стомашно-чревна инфекция от хубавата вода. Даже понякога сме се принуждавали да пълним от тука туби по 10 литра, пълнили сме вода по две – три туби, за да изкъпем детето за детска градина, абсурд и най-лошото, което е – увеличават водата, цената на водата вдигат".

Същите проблеми имат и в селата Слатино и Смочево.

"От 1 юли се обяви частично бедствено положение в нашата община засягащо село Слатино, проблемът наистина е от много време. Време е да се направи този ремонт, защото наистина в 21 век хората да са без питейна вода не е нормално", каза Стефан Тачев, кмет на община Бобошево.

Областната управа в Кюстендил ще извърши спешни аварийно-възстановителни дейности на водохващането, което захранва трите села в подножието на Рила. Водят се преговори и със строителна фирма, която да изгради байпас на 70-годишното съоръжение. Това обаче ще реши само частично проблема заради старите и компроментирани водопроводни тръби.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изсъхнало дърво падна върху пешеходка и автомобил в Пловдив
Изсъхнало дърво падна върху пешеходка и автомобил в Пловдив
Спартак Варна се раздели със защитник
Спартак Варна се раздели със защитник