НОВИНИ

Човешката дейност кара горите да излъчват въглерод

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
12:00, 01.11.2021
Чете се за: 03:17 мин.
По света
човешката дейност кара горите излъчват въглерод
Слушай новината

Десет от най-защитените гори в света са се превърнали в нетни източници на въглерод, тъй като са разградени от човешката дейност и изменението на климата.

Тревожното заключение е от изследване на парниковите газове в горите в обекти на световното наследство на ЮНЕСКО. Проучването разкрива, че 10 защитени гори са отделили повече въглерод, отколкото са погълнали през последните 20 години.

Горите от световното наследство обхващат площ, два пъти по-голяма от Германия.

Същото изследване показва и мрежа от 257 гори от световното наследство, които общо отстраняват 190 милиона тона въглерод от атмосферата всяка година.

"Това е почти половината от годишните въглеродни емисии на Обединеното кралство от изкопаеми горива", каза д-р Талес Карвальо Ресенде от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), който е съавтор на доклада.

Комбинирайки сателитни данни, изследователите изчисляват въглерода, абсорбиран и излъчен от световните гори между 2001 и 2020 г.

Освен изчисляването на милиардите тонове въглерод, погълнат от цялата тази "биомаса" от дървета и растителност, изследването посочва под какъв натиск са били някои от тези места.

Проучваните в тази оценка обекти имат едни от най-високите нива на официална защита. Те се считат за глобално значими по отношение на тяхната естествена стойност за света и се наблюдават внимателно и непрекъснато.

"Но те все още са под значителен натиск. Селското стопанство и незаконната сеч са основният натиск, причинен от човека. Горските пожари са чисто климатична заплаха", казва д-р Карвальо Ресенде.

През последните години това, което ЮНЕСКО нарече "безпрецедентни горски пожари", особено в Сибир, САЩ и Австралия, генерира десетки милиони тонове въглероден диоксид.

Това според д-р Карвальо Ресенде е порочен кръг. Повишаването на въглеродните емисии означава повече горски пожари, което от своя страна означава още повече въглеродни емисии.

Горските пожари не са единствената заплаха, свързана с климата. Ураганът Мария унищожи приблизително 20% от горското покритие в националния парк "Mорне Tроа Питонс" в Доминика през 2017 г.

"Дори най-добрите и най-защитени горски зони в света са застрашени от глобалната климатична криза. Така че действията за намаляване на глобалните емисии са наистина необходими сега, за да се гарантира, че тези гори – всички гори – могат да продължат да действат като поглъщатели на въглерод и, разбира се, като важни обекти за биоразнообразието", заключи д-р Карвальо Ресенде.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само две области у нас не са в тъмночервената зона за COVID-19
Само две области у нас не са в тъмночервената зона за COVID-19
Тотнъм уволни Нуно Еспирито Санто
Тотнъм уволни Нуно Еспирито Санто