НОВИНИ

Американското разузнаване предупреждава за опасностите от климатичните промени

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
13:28, 31.10.2021
6861
Чете се за: 05:55 мин.
По света
американското разузнаване предупреждава опасностите климатичните промени
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Изменението на климата ще доведе до нарастване на международното напрежение, предупреждава американската разузнавателна общност. Страните ще спорят как да реагират и ефектите ще се усетят главно в по-бедните страни, които са най-малко способни да се адаптират.

Документът от 27 страници е колективна гледна точка на всички 18 американски разузнавателни агенции и е публикуван около месец преди началото на срещата на върха за климата в Глазгоу. Това е първата в историята оценка на американското разузнаване за изменението на климата и въздействието му върху националната сигурност.

Докладът предупреждава и за рисковете от футуристични геоинженерни технологии, които могат да бъдат внедрени от самостоятелно действащи държави. Разузнавачите смятат, че страните ще се опитат да защитят своите икономики и ще търсят предимство в разработването на нови технологии.

Над 20 държави разчитат на изкопаемите горива за повече от 50% от общите си приходи от износ. Затова е вероятно те да се съпротивляват на новата политика.

"Спадът на приходите от изкопаеми горива допълнително би напрегнал страните от Близкия изток, за които се очаква да се сблъскат с по-интензивни климатични ефекти", се казва в доклада.

Скоро въздействието на изменението на климата ще се усети по целия свят, предупреждава документът.

По-бедните страни

Американската разузнавателна общност отбелязва 11 държави и два региона, където енергията, храната, водата и здравната сигурност са изложени на особен риск.

Пет от държавите са в Южна и Източна Азия - Афганистан, Бирма, Индия, Пакистан и Северна Корея. Четири са в Централна Америка и Карибите - Гватемала, Хаити, Хондурас и Никарагуа. Последните две са Колумбия и Ирак.

Те са по-бедни и по-малко способни да се адаптират, увеличавайки риска от нестабилност и вътрешни конфликти. Горещите вълни и сушите могат да окажат натиск върху услуги като електроснабдяването.

Централна Африка и малките държави в Тихия океан също са изложени на риск.

Нестабилността може да се разпространи, особено под формата на бежански потоци и да създаде нови хуманитарни искания.

Точки на възпламеняване

Арктика вероятно ще бъде една от тях, тъй като става все по-достъпна заради топенето на ледовете. Това може да отвори нови маршрути за корабоплаване и достъп до рибни запаси, но също така да предизвика погрешни изчисления при навлизането на военни сили в арктическите води.

Достъпът до вода също ще се превърне в проблем. В Близкия изток и Северна Африка около 60% от повърхностните водни ресурси пресичат граници. Пакистан и Индия имат дългогодишни проблеми с водата. Междувременно басейнът на река Меконг може да причини проблеми между Китай, Камбоджа и Виетнам, предупреждава докладът.

Бъдещи технологии

Друг рисков фактор е, че дадена страна може да реши да използва геоинженерство за противодействие на изменението на климата.

Това включва използване на футуристични технологии, например, изпращане на отразяващи частици към горната стратосфера на планетата, които да имитират ефекта на вулканично изригване или използване на аерозоли за охлаждане на океаните.

Ако една страна действа сама обаче, тя може просто да прехвърли проблема в друг регион и да създаде гняв от страна на други нации, засегнати от технологията или неспособни да действат сами.

Изследователи от Австралия, Китай, Индия, Русия, Обединеното кралство и САЩ, както и няколко членки на ЕС обсъждат въпросните технологии, но за тях има много малко правила и разпоредби.

Необходимо е сътрудничество

В доклада на разузнавачите се казва, че има някои начини да се избегне това мрачно бъдеще. Необходими са новаторски технологии, включително геоинженерството, стига да бъде използвано по приемлив начин. Климатичните бедствия по принцип действат като стимул за по-голямо сътрудничество между страните.

Документът е знак, че климатът намира централно място в стратегиите за сигурност, тъй като засилва съществуващите проблеми и вероятно ще създаде нови.

"Правителствата все повече признават, че изменението на климата оформя пейзажа на националната сигурност както никога досега", каза пред Би Би Си Ерин Сикорски, директор на Центъра за климат и сигурност.

По думите му климатичните съображения и конкуренцията с Китай трябва да бъдат разглеждани заедно, тъй като азиатската страна също е изправена пред усложняващи се климатични рискове.

"Стратегията на националната сигурност, която не взема предвид такива фактори, ще получи некоректни отговори на ключови въпроси относно поведението на Китай", допълва Сикорски.

Новата оценка на разузнаването определя сериозните проблеми, които предстоят. Истинският въпрос ще бъде какво ще направят американските политици по отношение на предупрежденията на техните шпиони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След края на една златна приказка: Ансамбълът пред БНТ
След края на една златна приказка: Ансамбълът пред БНТ
Почитаме Александър Шаламанов - легендатата на българския спорт
Почитаме Александър Шаламанов - легендатата на българския спорт