НОВИНИ

Защо е важна конференцията за климата и как може да промени живота ни?

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
10:30, 31.10.2021
Чете се за: 05:15 мин.
По света
важна конференцията климата промени живота
Слушай новината

Великобритания е домакин на форум, който е считан за ключов по отношение на установяването на контрол върху климатичните промени. 26-ата световна конференция за климата започва днес в Глазгоу и ще продължи до 12 ноември.

Какво е COP26 и защо се случва?

Светът се затопля, като принос за това имат и изкопаемите горива, използвани от човека. Крайните прояви на климата като горещи вълни, наводнения и горски пожари стават все по-интензивни. Последното десетилетие фигурира като най-топлото в метеорологичните статистики. Правителствата по света са наясно, че тази ситуация изисква общи действия.

Във връзка с настоящата конференция 200 държави бяха призовани да представят планове за намаляване на вредните си емисии до 2030 година. През 2015 г. всички те постигнаха съгласие за промени, които да задържат глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива и да насочат усилията си към целта от 1.5 градуса, за да се избегне климатична катастрофа. Става дума за така нареченото Парижко споразумение, според което държавите трябва да намаляват поетапно въглеродните си емисии до постигането на нулеви нива през 2050 година.

Какво ще се решава на конференцията за климата?

Голяма част от страните обявиха плановете си за намаляване на въглеродните емисии преди старта на срещата. Но през двете седмици на форума се очакват и нови изявления в същата посока. Много от тях вероятно ще бъдат чисто технически, като необходимите правила за прилагането на Парижкото споразумение, например. Възможно е други изявления да включват конкретни ангажименти като по-бърз преход към електромобилност, ускорен отказ от въглища за добив на енергия, отсичане на по-малко дървета или защита на повече хора от последствията от климатичните промени чрез инвестиции в защитни крайбрежни съоръжения.

Повече от 25 000 души пристигат в Глазгоу за срещата – световни лидери, преговарящи, журналисти. Десетки хиляди представители на неправителствени организации и на бизнеса ще участват в съпътстващи събития, включително в улични демонстрации и протести.

От движението „Бунт срещу изчезването", например, призовават за незабавен отказ от използване на изкопаеми горива.

В края на конференцията се очаква приемането на декларация. Тя може да съдържа определени ангажименти и от държавните лидери ще се изисква да поставят подписите си под нея.

Очакват се много дискусии за пари и климатична справедливост. Развиващите се страни имат по-малък принос към замърсяването и не са отговорни за повечето вредни емисии, натрупани в миналото. Те обаче понасят някои от най-тежките последствия от климатичните промени. Тези страни се нуждаят от пари, за да намалят своите емисии и да се справят с климатичните крайности.

Ангажиментите на Китай по време на COP26 ще бъдат от голямо значение. Страната е най-големият замърсител в света и има сериозни инвестиции във въглищни централи. Много наблюдатели ще следят темповете, с които Китай и други големи потребители на изкопаеми горива ще се съгласят да намалят използването им.

Как конференцията ще засегне живота ни?

Някои от ангажиментите, които ще бъдат поети в Глазгоу, могат да имат пряко отражение върху всекидневния ни живот. Те могат да определят дали ще караме коли, задвижвани от бензин или дизел, с какво ще отопляваме домовете си или по колко самолетни полета ще можем да си позволим.

Как можем да разберем дали конференцията е била успешна?

Като страна домакин Великобритания ще настоява за ясно изявление от всички участници, което да потвърди ангажимента им за чувствително намаляване на емисиите до 2030 г. и постигане на нулеви вредни емисии до 2050 г. Ще се настоява и за конкретни стъпки за отказ от въглища, коли с двигатели с вътрешно горене и опазване на природата.

Развиващите се страни ще настояват за значителен финансов пакет през следващите пет години, който да им помогне да се адаптират към увеличаващите се температури.

Всичко извън тези решения може да се смята за неадекватно, тъй като практически човечеството не разполага с време, за да постигне целта - задържане на глобалното затопляне до градус и половина.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Пакост или лакомство" на Женския пазар
"Пакост или лакомство" на Женския пазар
Петър Белберов влиза в битка за 1/4-финал на Световното в Белград
Петър Белберов влиза в битка за 1/4-финал на Световното в Белград