НОВИНИ

Цифрите зад всички "Златни топки" на Меси

Лионел Меси Златна топка
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:07, 30.11.2021
Чете се за: 06:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Аржентинецът Лионел Меси за рекорден седми път получи "Златната топка" на "Франс футбол" за най-добър футболист в света за изминалата календарна година.

34-годишният футболист получи най-престижното индивидуално отличие във футбола на тържествена церемония, която се проведе в театър "Шатле" в Париж.

"Не съм сигурен дали това бе най-добрата година в живота ми", призна играчът на Пари Сен Жермен, след като вдигна седмата "Златна топка" в кариерата си. Ако трябва да бъдем чести, той остави достатъчно добри години зад гърба си, от които да сравняваме. Той постави висока летва за всички елитни футболисти. Настоящата година също бе добра за него, като отличим спечелената Копа Америка. Вероятно той вече не е в разцвета на силите си, ако съдим по неговата експлозивност. Британското футболно списание "FourFourTwo" сравнява сезоните, в които аржентинецът успя да спечели индивидуалната награда.

2009 година:
Трофеи - Титла в Ла Лига, Купа на Испания, Шампионска лига, Суперкупа на Испания, Суперкупа на Европа, Купа от Световно клубно първенство
Голове: 36

В най-успешния му сезон Барселона разби конкуренцията за всички 6 трофеи. Никой друг футболист от 5-те елитни първенства в Европа (Англия, Испания, Италия, Германия и Франция) не отбеляза повече попадения. 36 гола имаше и Един Джеко. Меси вкара и във финала на Шампионска лига, като се превърна в сърцето на отбора, воден от Хосеп Гуардиола.

2010 година:
Трофеи: Титла в Ла Лига, Суперкупа на Испания

Голове: 58

Цели 58 попадения в 54 срещи или гол на всеки 77 минути! Меси съумя отново да се изкачи на трона, за сметка на неговия пряк опонент Кристиано Роналдо, който се разписа 45 пъти в 48 двубоя, но остана извън топ 3 в класацията. Меси игра слабо на Световното първенство, но съотборниците му на клубно ниво Иниеста и Шави се задоволиха с места на почетната стълбица.

2011 година:
Трофеи: Титла в Ла Лига, Шампионска лига, Суперкупа на Испания, Купа от Световно клубно първенство
Голове: 52

Меси отбеляза 52 гола в 54 мача, а Роналдо 53 попадения в 52 срещи. Въпреки че португалецът записа по-добър индивидуален сезон, Барселона отново надви Реал Мадрид в битката за трофеите. Във финала за Шампионска лига Меси си заслужи отличието за "Играч на мача", след като отбеляза втория гол. Аржентинецът регистрира и 25 асистенции към името си, като изпъкна и като плеймейкър.

2012 година:
Трофеи: Купа на Испания,

Голове: 79

Цели 79 гола в 60 мача! Сякаш той вярваше в предсказанието на маите, че светът ще свърши през 2012 г. Меси бележи веднъж на всеки 65 минути игра, а клубът става все по-зависим от него. Роналдо спечели титлата в Испания с 53 гола в 53 мача, но "Златната топка" остана в ръцете на аржентинеца. Той прибави и 31 асистенции на сметката си - най-много в топ 5 първенствата в Европа и с 3 повече от играча на Реал Мадрид Месут Йозил.

2015 година
Трофеи: Титла в Ла Лига, Купа на Испания, Шампионска лига, Суперкупа на Испания, Суперкупа на Европа, Купа от Световно клубно първенство
Голове: 45

Барселона се върна към най-добрите си дни, комбинацията между Меси, Суарес и Неймар работеше на пълни обороти, а "Златната топка" се върна при Лео Меси. Неговите 45 гола в 51 мача отстъпваха на 54 попадения в 52 срещи от страна на Роналдо, но броят на спечелените трофеи натежа в края на годината. Аржентина загуби финала на Копа Америка от Чили след дузпи, година след като загуби финала на Световното първенство от Германия с 0:1 след продължения. И в двата турнира Меси бе отличен за най-играч в надпреварата. Звездата на каталунци се отчете с нови 31 асистенции през сезон 2014/2015.

2019 година:
Трофеи: Титла в Ла Лига
Голове: 45

Нови 45 попадения за него, само с 3 по-малко в сравнение с Роберт Левандовски, но полякът вкарваше веднъж на всеки 88 минути игра, а аржентинецът бележеше на гол на всеки 86 минути игра. Лео Меси отбеляза най-много попадения в Шампионска лига през този сезон, въпреки че отпадна на полуфиналите от Ливърпул, докато Роналдо записа 25 попадения във всички турнири с екипа на Ювентус.

2021 година:
Трофеи: Купа на Испания, Копа Америка
Голове: 32

Към момента Лионел Меси е отбелязал 32 гола, което е най-слабото му постижение в сезон, в който печели "Златната топка". Това е и първата година, в която не попада в челните две позиции за най-резултатен футболист в топ 5 първенствата в Европа. 34-годишният футболист бележи на всеки 109 минути игра. Роберт Левандовски бележи на всеки 66 минути игра, Ерлинг Халанд на всеки 88 минути игра, а Килиан Мбапе и Карим Бензема също го превъзхождат в това отношение. Меси впечатли и с изявите си в Шампионска лига, с голове във вратите на ПСЖ и Манчестър Сити, но триумфът с националната фланелка изпъква. Той стана "Играч на турнира", след като бе най-резултатен с 4 попадения. Макар това да не е най-добрия му сезон статистически, той продължава да впечатлява в големите моменти.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фаталният участък на "Струма" 20 години е в експлоатация без Акт 16
Фаталният участък на "Струма" 20 години е в експлоатация без Акт 16
Радев и Заев в телефонен разговор: Диалогът на високо равнище е от ключово значение за спорните въпроси
Радев и Заев в телефонен разговор: Диалогът на високо равнище е от ключово значение за спорните въпроси