НОВИНИ

ЦИК: 6895 кандидати влизат в надпреварата за следващия парламент

цик 6895 кандидати влизат надпреварата следващия парламент
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 01.04.2021
Чете се за: 04:07 мин.
Избори 2023
Слушай новината

465 секции ще бъдат образувани в чужбина, като повече от половината вече са получили своите изборни книжа. В страната стационарните избирателни секции по информация от полицията са 11 983, в 9398 от тях ще може да се гласува машинно. Подвижните секции за хора с увреждания са 409. В болниците ще има най-малко 88 ковид секции. Колко ще са подвижните секции ще стане ясно след окончателното им образуване. Това обобщи на редовния брифинг на Централната избирателна комисия говорителят ѝ Димитър Димитров.

„Най-големият проблем е назначаването на комисии в ковид секциите. Назначаването на секционните комисии става по предложение на политическите партии. Нека да предлагат всички, които са изкарали вируса и са доброволци“, съобщи още Димитър Димитров.

6895 са кандидатите, които участват в надпреварата за народни представители, посочи още Димитров.

Омбудсманът се застъпи пред ЦИК за карантинирани, лишени от правото на вот в неделя

Хората, които са карантинирани днес, утре и в деня на изборите, няма да могат да гласуват, заяви още говорителят на Централната избирателна комисия Димитър Димитров.

„Има и по-сложни казуси, когато карантината е на адрес, различен от постоянния и настоящия, и може да се ползва настоящ адрес. В такъв случай няма как да бъде реализирано тяхното заявление да бъдат обслужени с подвижна избирателна кутия. Процедурата е усложнена. В Изборния кодекс е записано, че всеки избирател може да бъде записан само в един избирателен списък и, за да се създаде избирателен списък на подвижната кутия, трябва да настъпи заличаване от предходния запис. Това изисква комуникация между местните власти и тридневен е срокът, в който това може да се случи. Това, че някой е карантиниран и е записан в РЗИ, не е в обсега на процедурите, които са написани в Изборния кодекс“, даде разяснения той.

2450 са техническите лица, които ще обслужат транспортната схема и логистиката около разполагането на машините за гласуване. Всички са проверени от МВР и ДАНС, за да няма съмнение в тяхната надеждност, поясни говорителят на ЦИК.

„На страницата на Държавната агенция „Електронно управление“ е публикуван докладът на трите институции за сертифицирането и одитирането за машините за гласуване, както и решението на трите институции да гарантират, че направената от тях проверка е установила, че машините, които са тествали, отговорят на заданието на обществената поръчка и на техническите параметри, зададени от ЦИК“, съобщи Димитров.

По рано днес от МВР съобщиха, че е изграден щаб, който координира цялостната дейност с всички ведомства и институции, имащи отношение към изборния процес.

Над 20 000 служители на МВР ще охраняват изборните секции

От 8 март работи денонощна телефонна линия и имейл, на който всички граждани, които желаят, могат да подават сигнали, свързани с нарушение на изборния процес, отделно такива сигнали могат да бъдат подавани и в районните управления и на тел. 112, напомни зам.-директорът на ГД "Национална полиция" Тодор Гребенаров.

Със заповед е изградено междуведомствено звено от прокуратурата на Република България, МВР и ДАНС за противодействие на престъпленията и нарушенията, свързани с изборния процес, касаещ купуването и продаването на гласове и защита на политическите права на гражданите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Маринов остава начело на федерацията по борба
Христо Маринов остава начело на федерацията по борба
Отборите ще имат право да повикат повече играчи за Евро 2020?
Отборите ще имат право да повикат повече играчи за Евро 2020?