НОВИНИ

Омбудсманът се застъпи пред ЦИК за карантинирани, лишени от правото на вот в неделя

омбудсманът застъпи цик карантинирани лишени правото вот неделя
bnt avatar logo
от БНТ
13:27, 01.04.2021
Чете се за: 03:55 мин.
Общество
Слушай новината

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо в ЦИК, в което информира комисията за постъпили жалби и запитвания от граждани във връзка с нарушеното им конституционно право за участие в изборния процес като гласоподаватели.

Така например, гражданин сезира институцията, че на 18 март е диагностициран с COVID-19 и е постъпил за лечение в лечебно заведение в София, макар че постоянният и настоящият му адрес са в Добрич. След изписването му от лечебното заведение е карантиниран за още 14 дни отново на адрес в София, поради което няма как да подаде заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия на постоянния си адрес.

При проверка се установява, че Централната избирателна комисия се е произнесла с Решение № 2159-НС от 2 март 2021 г. относно реда за образуване на секции за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето, с подвижна избирателна кутия в изборите за народни представители на 4 април 2021 г.

Според решението право да гласуват с подвижна избирателна кутия в парламентарните избори имат избирателите с постоянен, съответно настоящ адрес (в случаите, когато са подали заявление и са били вписани в избирателния списък по настоящ адрес) на територията на населено място, за което е образувана секция по т. 2, които към 4 април 2021 г. са поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето.

Секциите за гласуване с подвижна избирателна кутия по т. 2 се образуват на територията на всяко населено място, ако до 31 март 2021 г. (3 дни преди изборния ден) има подадени не по-малко от 10 заявления (Приложение № 1 към настоящото решение) от избиратели, поставени под задължителна карантина или изолация и постоянният им съответно настоящ адрес (в случаите, когато са подали заявление и са били вписани в избирателния списък по настоящ адрес) е на територията на съответното населено място.

Съответно заявлението за гласуване с подвижна избирателна кутия на 4 април 2021 г. в секция за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или изолация, се подава в срок от 24 март 2021 г. до 31 март 2021 г., 17.30 ч., при кмета на общината/района/кметството или кметския наместник по постоянния адрес на избирателя, поставен под задължителна карантина или изолация, или по настоящия му адрес, ако вече е регистриран за гласуване по настоящ адрес.

Липсва обаче предвидена възможност, ако лице е карантинирано или изолирано на адрес, различен от постоянния или настоящия му, да може да подаде съответното заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия на адреса, на който пребивава по време на карантината или задължителната изолация. Освен че такива случаи не са единични, става въпрос и за адрес, за който може да се получи нужната информация при извършваната проверка по подадено заявление от съответната регионална здравна инспекция или Националната информационна система за борба с COVID-19.

"С оглед на изложеното, моля за становището Ви по описания проблем, както и за предприемане на необходимите мерки за разрешаването им”, пише омбудсманът Диана Ковачева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отборите ще имат право да повикат повече играчи за Евро 2020?
Отборите ще имат право да повикат повече играчи за Евро 2020?
Лука Дончич блести при победа на Далас
Лука Дончич блести при победа на Далас