НОВИНИ

ЦИК обяви състезание за доставка на 9600 машини за гласуване

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:42, 13.11.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
състезание машини

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви състезателна процедура с договаряне за доставката на 9600 машини за гласуване. Те трябва да са с инсталирани системен и приложен софтуер. Общата цена на поръчката е до 36 млн. лева, което означава, че цената на една машина е 3750 лева.

Само преди три години ЦИК се опита да наеме 12 500 машини за сумата от максимално 15 млн. лева или по 1200 лева наем на машина.

Според данните на ЦИК 9600 броя са машините, от които се нуждаят секции с над 300 избиратели, за да бъде проведен нормално изборният процес.

Комисията не е избрала класическа процедура за доставка на технологичните средства. Вместо открита процедура ще бъде проведена състезателна. Тя се обявява в няколко случая:

  • Потребностите на възложителя не могат да се удовлетворят при приспособяване на налични на пазара решения;
  • Обществената поръчка е свързана с иновации или проектиране;
  • Обществената поръчка не може да бъде възложена без да се провеждат преговори;
  • Техническите спецификации не могат да бъдат установени от възложителя с необходимата точност чрез препращане към стандарт, европейска техническа оценка, общи технически спецификации или технически еталони;
  • Обществената поръчка е за специфични услуги;
  • Провалила се е вече обявена открита процедура.

Всяко лице може да подаде заявление за участие в състезателна процедура с договаряне, в което трябва да представи исканата от възложителя информация. Участници могат да бъдат остранявани и на етапи, но само по предварително зададените критерии. Накрая трябва да има допуснати достатъчно кандидати, за да се гарантира прозрачен избор.

Именно машинното гласуване стана и неофициалната причина за напускането на председателя на ЦИК - конституционния съдия Стефка Стоева, през август тази година. Тогава тя обяви, че напуска поста по лични причини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът освободи сина на Васил Капланов срещу подписка
Съдът освободи сина на Васил Капланов срещу подписка
3000 семейства са получили целева помощ от 375 лв.
3000 семейства са получили целева помощ от 375 лв.