НОВИНИ

ЦИК: Почти три пъти повече са мъжете от жените кандидати за депутати

цик почти три повече мъжете жените кандидати депутати
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
13:57, 15.10.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Подготовката за изборите върви нормално. ЦИК работи с всички органи, които имат взаимодействие с изборния процес. Това стана ясно по време на брифинг на Централната избирателна комисия за подготовката и организацията на предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.

"Към днешна дата са регистрирани 4858 кандидати за народни представители, като от тях 1378 са жени, 3480 са мъже. 1172 са кандидатите в два района. До последния момент постъпват искания за заличаване на кандидати, така че тези числа ще се променят. Към настоящия момент има заявени 12 640 секционни избирателни комисии в страната и извън нея. Тази цифра също търпи промяна, тъй като 48 часа преди изборния ден ще се откриват секции в болници, други социални институции и места за задържане", казаха Росица Матева от ЦИК.

От ЦИК уточниха, че избирателите с трайни увреждания могат да подадат заявление за гласуване с подвижна секция до 21 октомври, ако в населеното им място има образувана подвижна комисия, при която да подадат заявление.

По отношение на гласуването извън страната, вчера ЦИК е назначила съставите на членовете на секционните избирателни комисии. Освен това вече са започнали обученията на членовете на СИК, като миналата седмица ЦИК прие методичките указания за това.

"На интернет страницата на районните комисии са публикували протоколите и всеки от членовете на комисии може да се упражнява да ги попълва. Добре е членовете на СИК да преиграят тези тестове, за да може по-бързо и вярно да отчета резултатите", каза още Росица Матева.

Матева обясни още, че досега са обжалвани 28 решения на ЦИК, като най-много от жалбите са от ДПС от двамата представляващи.

В ЦИК постъпват много запитвания от избиратели свързани с това къде и как могат да гласуват в изборния ден. В тази връзка от комисията призоваха хората да се запознаят с рубриката на ЦИК: "Въпроси и отговори", тъй като от комисията нямат възможност да отговорят на всеки поотделно.

"В петък беше направено довереното изглаждане на изпълнимия код. Подписано е решението, с което се удостоверяват машините за гласуване. Със 157 машини ще се гласува извън страната. Ще се проверяват инсталираните машини на случаен принцип", обясни Росица Матева.

Утре информационно обслужване ще направи демонстрация на софтуерите за обработване на резултатите.

От ЦИК уточниха и че при над 9000 от машините за гласуване не е изтекъл срокът им за годност, а тяхната гаранция.

"Това означава, че поддържането на тези машини в случай на повреда вече не става за сметка на доставчика, а за сметка на собственика на тези устройства - българската държава", уточни Росица Матева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жените на ръководни позиции у нас се увеличават
Жените на ръководни позиции у нас се увеличават
Десетки жители на Дупница отдадоха почит на Кирил Маричков
Десетки жители на Дупница отдадоха почит на Кирил Маричков