НОВИНИ

Албания започва първи етап от преговорите за присъединяване към ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:02, 15.10.2024 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В Люксембург днес се състоя втората Междуправителствена конференция ЕС - Република Албания, с която по същество започнаха преговорите за членство на страната.

Днес беше открит първият преговорен клъстър "Основополагащи въпроси", включващ теми от основно значение за изграждането на демократично, плуралистично и проспериращо общество.

Новата методология на ЕС по процеса на разширяване, приета през 2021 г., предвижда процесът на преговори да бъде систематизиран в шест преговорни групи или "клъстъри" от преговорни глави и поставя много по-голям акцент върху фундаменталните реформи в страните кандидатки за членство.

Първият клъстър "Основополагащи въпроси" има хоризонтално значение и определя динамиката на целия преговорен процес - той се отваря първи и се затваря последен в рамките на преговорите. Темите, включени в обхвата на клъстъра, касаят основополагащи за ЕС ценности, свързани с върховенство на правото, основните права, ефективно функциониране на демократичните институции и други, чието споделяне и прилагане в практиката от страните-кандидатки е ключов индикатор за подготвеност за бъдещо членство в ЕС.

"България приветства Албания за постигнатия напредък в интеграционния процес, израз на което е и днешното отваряне на преговорите по първия клъстър. Този клъстър има ключово значение за хода им и ние насърчаваме Албания да продължи с усилията си във всички сфери, идентифицирани в Общата позиция на ЕС. Сред тях е и нуждата от допълнителен напредък в областта на защитата правата на лицата, принадлежащи към национални малцинства, съгласно поетите от Албания ангажименти с пътната карта по върховенство на правото", заяви в своето изказване българският постоянен представител към ЕС посланик Румен Александров, който представи България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мустафа Сангаре в радара на египетски клуб
Мустафа Сангаре в радара на египетски клуб
За изгодно пазаруване на "черния петък" трябва да набележим желанията си още сега
За изгодно пазаруване на "черния петък" трябва да набележим желанията си още сега