НОВИНИ

COVID реанимацията на пазарджишката болница е на минус 3 легла

bnt avatar logo
от БНТ
08:39, 31.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Леглата за болни с COVID-19 в пазарджишката болница се изчерпаха, въпреки че още преди дни капацитетът за прием е увеличен с 30%. За това съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Красимир Темнилов. Това не спира приема на всички пациенти, които имат нужда от лечение.

В болницата са определени 20 интензивни легла, които обаче не достигат за новите случаи.

"От 10 дни сме вдигнали процента на 30 от общия брой на леглата. Към настоящия момент даже в интензивните отделения, понеже поддържаме две реанимации, в COVID реанимацията сме на минус три легла", каза още директорът на болницата.

Оказва се, че повечето пациенти, които идват с различни оплаквания в болницата, не подозират, че са болни от COVID-19. 80 на сто от тези, които преминават през Спешния център, са с положителни тестове, които се установяват на място.

"Този месец повечето пациенти, които идват, са в тежко състояние с дихателна недостатъчност, нуждаят се от кислородолечение, затова имаме допълнително четири кондензатора осигурени и постъпват директно в COVID реанимация", обясни началникът на Спешното отделение д-р Лидия Гочева.

Недостигът на легла не е единственият проблем на болницата. На критичния минимум са и работещите медицински сестри. Налага се те да работят извънредно, за да се покрият нуждите на болните.

"Последната седмица имаме две сестри, които се разболяха от COVID. И даже и две сестри са сериозен проблем", каза главната сестра Елена Станчева.

БНТ: Колко ви трябват в болницата?

"50 сестри ни трябват, 50 сестри минус сме, това е страшно", отговори тя.

От болницата призовават бързо да се реши проблемът с легализация на дипломите на медицински лица от Украйна и Молдова, където има български общности, за да се намали недостигът на медицински сестри и болничен персонал.

Репортер: Златин Бояджиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Кунчев: Хората имат нужда от глътка въздух
Доц. Кунчев: Хората имат нужда от глътка въздух
Путин, Меркел и Макрон обсъдиха възможността за регистрация на "Спутник V" в ЕС
Путин, Меркел и Макрон обсъдиха възможността за регистрация на "Спутник V" в ЕС