НОВИНИ

Откъснати от света: Три русенски села са без междуселищни автобуси

bnt avatar logo
от БНТ
07:51, 31.03.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Около хиляда души от три русенски села в община Две могили вече трети месец са откъснати от света, защото нямат междуселищен транспорт. Причината е, че фирмата, която е извършвала превозите досега, е фалирала и никой превозвач няма желание да поеме курсовете.

В село Острица допреди няколко месеца автобусната спирка е била пълна с хора. Оттук са тръгвали три линии дневно - отиване и връщане. Сега тя е пуста.

Керанка Цакова е онкоболна и трябва да ходи на прегледи. Миналия месец се наложило да отиде до Русе, платила 50 лв. на човек да я закара.

"От шест месеца разбрах, че не пътуват автобусите. Аз трябва да ходя на прегледи. Ние не можем дори до Две могили да отидем. Ние сме затворници по селата. Това са 4 - 5 села, може ли да ни оставят така, без да можем да пътуваме някъде? Трябва да молим други хора да ни закарат, дори да ни закарат, аз не ги обвинявам хората, защото трябва да ме чакат, да ме върнат. Може ли да се живее по този начин", попита Керанка.

Според нея ще бъде добре поне два пъти в седмицата до Две могили да им се осигури транспорт, защото оттам вече могат да си хванат влак до Русе.

По думите на кмета на община Две могили Божидар Борисов този проблем е започнал около 2018 г.

"Обслужването и общественият превоз на населението се извършва по транспортни схеми, които се приемат от общинския съвет на община Две могили. Въпросната линия е от транспортната схема на община Русе. Там се провеждат търговете и оттам се сключва договор с фирмата, която извършва този обществен превоз. Оказва се, че Две могили и други по-малки общини са останали основно с възрастно население и всичко това оказва влияние върху потока от пътуващи по линията", обясни Борисов.

На последното заседание на Общинския съвет се е разглеждала докладна записката за транспортната схема, във вторник е организирана среща между Общинския съвет, ръководството на общината и транспортни фирми, които ще се явяват на търг за обслужване на населението, допълни кметът. От утре човекът, който е извършвал превозите по тази линия допреди шест месеца, отново ще започне да работи.

Молбата на кмета е хората да не търсят частни превозвачи, а да използват обществения транспорт, тъй като това е бизнес и когато бизнесът е губещ, е нормално той да приключи.

Репортер: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова пратка ваксини на "Астра Зенека" пристига днес
Нова пратка ваксини на "Астра Зенека" пристига днес
Как да гласуваме с машини - стъпка по стъпка
Как да гласуваме с машини - стъпка по стъпка