НОВИНИ

Цветан Цветанов: Хора като Симона Радева нямат място в МВР - те са катран в системата

bnt avatar logo
от БНТ
07:46, 22.07.2022
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

През последните години Георги Семерджиев многократно е нарушавал движението по пътищата, управлявал е автомобил след употреба на наркотици. Ако месец преди катастрофата органите на МВР бяха свършили своята контролна функция, щеше да се избегне тази трагедия. това коментира пред "Денят започва" бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

"Месец по-рано той избягва от контролните органи, които са били длъжни да осъществят издирвани, защото когато видиш, че този човек е рецидивист на пътя, трябва да се действа много по-адекватно. Но имаме цялостен проблем с политиката на държавата, свързана с пътната безопасност", каза още Цветанов.

Защо старо нарушение на Георги Семерджиев достига до прокуратурата чак след година и половина?

По думите му след създаването на Държавната агенция за пътна безопасност, чийто бюджет тази година година е над 4 милиона лева, не са постигнати никакви конкретни резултати. Цветанов припомни, че със законодателна промяна от 2012 г. 50% глобите, събирани от нарушителите да отиват във фонд, с който да се осигурява необходимата инфраструктура.

"От 2017 до 2020 г. във фонда са постъпили 193 млн. лева. Ежегодно обаче са разходвани средства за техника около 4-5 милиона лева. Трябваше да се изгради инфраструктура с видеонаблюдение и тогава полицаят нямаше да има възможност за диалог с нарушителя и корупционни действия."

Георги Семерджиев остава в ареста, повдигнаха му пето обвинение

Цветанов е учуден защо в парламента не е имало изслушване на вътрешния министър и главния секретар на МВР в парламента, за да се изясни цялостната хронология на събитията около катастрофата на бул. "Черни връх".

"При толкова години пътнотранспортни произшествия няма как да не си забелязан от органите на реда, това оставя усещане за чадър", подчерта той.

Според Цветанов след като полицаи нееднократно са помагали на Георги Семерджиев, е вероятно много от доказателствата около катастрофата да са заличени:

"В момента ние имаме само едни телефони и апарати, от които можем да видим с кого е контактувало лицето, и да се види дали има някой на държавно ниво, който да го е прикривал."

Полицайката, помагала на Семерджиев: Съвестта ми е чиста

Хора като Симона Радева нямат място в МВР - те са капката катран в системата, заяви Цветан Цветанов. Същевременно има и много достойни хора, които са отдадени на професията си и подобни случаи създават впечатлението, че всички служители са "маскари".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия е полуфиналист на Европейското по футбол за жени след успех над Австрия
Германия е полуфиналист на Европейското по футбол за жени след успех над Австрия
Заради стар водопровод едно от най-големите кюстендилски села минава на воден режим
Заради стар водопровод едно от най-големите кюстендилски села минава на воден режим