НОВИНИ

Лукашенко пред Франс прес: Беларус е авторитарна държава

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
07:00, 22.07.2022
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

В специално интервю за Франс прес президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че Русия вече разполага с две френски оръдия "Сезар", доставени на Украйна.

Според него те са били продадени на руската страна от украинските власти. Оръдията са разглобени и проучени в руски танков завод, уточни Лукашенко. Франс прес не може да потвърди информацията.

Франция вече е доставила 12 системи "Сезар" на Украйна, напът са още 6. Беларуският лидер призова Запада, Украйна и Русия да прекратят конфликта. Като единствено решение на кризата Лукашенко вижда Киев да се съгласи на отстъпки и да започне преговори.

Лукашенко твърди, че в Беларус са прихванали украински ракети, насочени срещу военни цели

Според Лукашенко в Украйна Русия е изпреварила удар срещу себе си от страна на НАТО. Войната е предизвикана от Запада и той я продължава, обвини беларуският президент. Той призна, че управлява авторитарна държава, но отрече в нея да има политически затворници.

"Нашата система е по-твърда, дори не изключвам думата "авторитарна", но това не е диктатура. Казвате, че хиляди хора са в затвора. Но ако говорите за така наречената "политическа опозиция", която споменахте, то те нямат нищо общо с политическа опозиция. Това са хора, които говорят срещу държавата, не срещу властите, а срещу държавата и срещу собствения си народ", заяви президентът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поглед в бъдещето: Нов модел автономно такси представиха в Китай
Поглед в бъдещето: Нов модел автономно такси представиха в Китай
Втори ден от посещението на Кирил Петков в Азербайджан
Втори ден от посещението на Кирил Петков в Азербайджан