НОВИНИ

Постигната е сделка за украинското зърно - 20 милиона тона ще бъдат деблокирани от Одеса

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
06:12, 22.07.2022
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Турция обяви, че е постигната сделка с Русия за деблокиране на украинския износ на зърно през Черно море. Документът ще бъде подписан днес следобяд в Истанбул от Украйна, Русия, Турция и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Деблокирането на украинските пристанища е от ключово значение за избягване на риск от глад. В силозите в Одеса има 20 милиона тона украинско зърно.

Вашингтон приветства споразумението, постигнато с посредничеството на ООН, но подчерта необходимостта от търсене на отговорност от Русия за неговото приложение.

"Изобщо не трябваше да изпадаме в това положение. Руската федерация съзнателно реши да превърне храните в оръжие. Това, което чуваме през последните часове, е положително развитие", коментира Нед Прайс - говорител на Държавния департамент на САЩ.

Украйна и Русия ще подпишат споразумение за износа на зърно в Истанбул

Киев потвърди, че днес в Турция ще се състои нов кръг от преговори за деблокиране на украинското зърно и е възможно подписването на документ.

"Очакваме добра новина за страната ни от Турция относно деблокирането на нашите пристанища", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Планът предвижда украински кораби да водят товарните съдове със зърно през минираните пристанища, а Русия да обяви прекратяване на огъня по време на транспортирането. В текста е записано, че Турция с подкрепата на ООН ще инспектира товарите заради опасенията на Москва от оръжейна контрабанда. Споразумението предвижда улеснения и за руския износ на зърно и торове през Черно море.

Турция и ООН работят за пробив от два месеца. Москва отрича да блокира украинските пристанище и обвинява Киев, че поставя морски мини. Според руската страна западните санкции забавят руския износ на храни. Киев твърди, че руският флот блокира украинския износ по море, а окупационните сили крадат зърното от украинските стопанства.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1640 новозаразени с COVID-19 у нас
1640 новозаразени с COVID-19 у нас
Опасно високи температури: 38° се очакват днес, в неделя термометърът ще достигне 40°
Опасно високи температури: 38° се очакват днес, в неделя термометърът ще достигне 40°