НОВИНИ

Утре Украйна и Русия ще подпишат споразумение за износа на зърно в Истанбул

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
22:54, 21.07.2022
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

Войната в Украйна - в Харков започна разследване на евентуално руско военно престъпление след обстрел на града вчера, при който загинаха трима души. Други трима загинаха, а още 19 са ранени при нова руска атака срещу града тази сутрин.

Великобритания ще изпрати голям брой артилерийски пускови установки и над 1600 противотанкови оръжия на Украйна като част от най-новата доставка на западни оръжия за подпомагане на защитата на тази страна срещу Русия. Това заяви британският министър на отбрана Бен Уолъс.

Обединеното кралство вече е доставило на Украйна редица видове военно оборудване, включително почти 7000 противотанкови оръжия, хиляди ракети и бронирани военни машини, а също така е провело и обучения на украински войници.

Русия и Украйна ще подпишат утре следобед в Истанбул споразумение за износ на зърно, съобщи турското президентство.

Путин намекна за напредък в преговорите за износ на украинско зърно през Черно море

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи за променени военни цели на Москва в Украйна.

"По време на преговорите в Истанбул географията беше една. Сега географията е друга. Далеч не става дума само за Донецката и Луганската народни републики, а и Херсонската и Запорожката област и ред други територии", каза Лавров.

Русия не може да позволи на украинския президент или на "който и да дойде на негово място" да застрашава територията ѝ със системи с по-голям обсег на действие, обясни Лавров.

САЩ и Русия не преговарят за Украйна, обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Няма официални руско-американски контакти по отношение на Украйна. Техническите въпроси се обсъждат по дипломатически канали, чрез нашите посолства в Москва и Вашингтон."

Междувременно - директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви, че няма данни Владимир Путин да е болен. Изявлението е на фона на медийни спекулации за здравето на руския президент. Кремъл потвърди, че Путин се чувства добре. Бърнс говори за здравето на Путин на форум за сигурността в щата Колорадо.

"Няма данни руският президент да е нестабилен или в лошо здравословно състояние", каза Бърнс и дори се пошегува , че Путин изглеждал "твърде здрав". Бърнс е работил като посланик в Москва и е наблюдавал и работил с руския лидер повече от две десетилетия.

Според шефа на ЦРУ Путин е убеден, че съдбата му е да възстанови Русия като велика сила. Вярвал, че ключът към това е да се създаде отново сфера на влияние в съседство с Русия, а това не можело да стане без контрол над Украйна. Според ЦРУ около 15 000 руски военни са загинали, откакто Москва нахлу в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно високи температури: 38° се очакват днес, в неделя термометърът ще достигне 40°
Опасно високи температури: 38° се очакват днес, в неделя термометърът ще достигне 40°
Стоилов за победата над ПАОК: Един отличен мач за Левски и една прекрасна „синя“ вечер
Стоилов за победата над ПАОК: Един отличен мач за Левски и една прекрасна „синя“ вечер