НОВИНИ

Болен ли е Владимир Путин?

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:03, 21.07.2022
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Близо 5 месеца след началото на войната в Украйна Москва призна, че военните ѝ цели в страната излизат извън източния регион Донбас. В същото време директорът на ЦРУ заяви, че няма данни Владимир Путин да е болен. Изявлението е на фона на медийни спекулации за здравето на руския президент. Кремъл потвърди, че Путин се чувства добре.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс говори за здравето на Путин на форум за сигурността в щата Колорадо. Няма данни руският президент да е нестабилен или в лошо здравословно състояние, каза Бърнс и дори се пошегува, че Путин изглежда "твърде здрав".

Според шефа на ЦРУ Путин е убеден, че съдбата му е да възстанови Русия като велика сила. Вярва, че ключът към това е да се създаде отново сфера на влияние в съседство с Русия, а това не може да стане без контрол над Украйна, смята Брънс.

Кремъл потвърди, че руският президент е здрав.

"Всичко е наред със здравето му. В последните месеци украински "информационни специалисти" в кавички, както и американски, и британски разпространяват фалшиви новини за здравословното състояние на президента. Както казахме това са фалшиви новини", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Изявленията последваха изказване на първия руски дипломат за променени военни цели на Москва в Украйна. Пет месеца след началото на войната в Украйна, Русия за първи път признава, че така наречената ѝ "специална военна операция" не се ограничава само до Донбас.

"По време на преговорите в Истанбул географията беше една. Сега географията е друга. Далеч не става дума само за Донецката и Луганската народни републики, а и Херсонската и Запорожката области и ред други територии", допълни външният министър на Русия Сергей Лавров.

Русия не може да позволи на украинския президент или на "който и да дойде на негово място" да застрашава територията ѝ със системи с по-голям обсег на действие, обясни Лавров.

Двете страни не преговарят за Украйна.

"Няма официални руско-американски контакти по отношение на Украйна. Техническите въпроси се обсъждат по дипломатически канали, чрез нашите посолства в Москва и Вашингтон", каза Мария Захарова, говорител на външното министерство на Русия.

В Харков започнаха разследване на евентуално руско военно престъпление след обстрел на града, при който загинаха трима души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преговорите за кабинет: Принципно съгласие около програмата, министри ще се обсъждат следващата седмица (ОБЗОР)
Преговорите за кабинет: Принципно съгласие около програмата, министри ще се обсъждат следващата седмица (ОБЗОР)
Константинова и Петрова са полуфиналстки на двойки на Европейското по тенис до 16 години
Константинова и Петрова са полуфиналстки на двойки на Европейското по тенис до 16 години