НОВИНИ

Близо половината от хората между 15 и 24 години нямат базовите умения, необходими за средно образование

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:15, 21.07.2022
Чете се за: 03:12 мин.
Още
Слушай новината

Тревожна статистика на УНИЦЕФ. Според доклад на организацията трима от всеки четирима младежи в 92 държави по света нямат необходимите умения за работа. У нас близо половината от хората между 15 и 24 години нямат базовите умения, необходими за средно образование. Това са основно ниво на грамотност, четене, писане, математически знания. Процентът е толкова висок, тъй като в него попадат и децата извън образователната система, уточняват от УНИЦЕФ.

Денис току-що е завършил 11-и клас в 1-ва Немска гимназия в столицата. Година преди завинаги да напусне училище има визия за промяна в образователната програма. Залага основно на по-интересни и по-практични часове по Информационни системи и технологии.

"Аз съм имал случаи, при които по ИТ сме изписвали планове на ръка, например за глобалните навигационни системи, което просто тази теория да се научи няма много приложение, особено ако няма да се специализираш в тази сфера. Вместо това може да се наблегне повече на работа с компютъра", заяви Денис.

"Близо 45% са младежите отново между 15 и 24 години, които нямат основни дигитални умения, които са необходими, за да се включат на пазара на труда, които са необходими, за да се интегрират успешно и да направят тази крачка между образованието и една добра работа", допълни Мария Янкова, програмен директор "Образование" в УНИЦЕФ България.

Според доклада на УНИЦЕФ има пропуски не само при дигиталните умения.

"Въпреки усилията, които се правят в последните години, българската образователна система не успява да навакса тези пропуски и всъщност ние сме пред една много сериозна образователна криза, криза на уменията. Това е валидно не само за България. Това е валидно за много държави в региона и в света. За съжаление, пандемията, затварянето на училищата, повлия значимо", каза още Мария Янкова.

На фона на останалите държави България стои сравнително добре. С около един процент преди Румъния, но с далеч зад Дания и Финландия.

И още по-тревожен факт: Според доклад на Министерството на образованието от миналата година 120 000 деца в училищна възраст са в риск от отпадане от образователната система. Затова и от УНИЦЕФ работят върху изясняване на причините, които поставят децата в тази ситуация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вингегоор докосва титлата от Тур дьо Франс след победа в 18-ия етап
Вингегоор докосва титлата от Тур дьо Франс след победа в 18-ия етап
ПП вероятно пак ще предложат Станислав Тодоров за председател на КЕВР, заяви депутатът Владимир Табутов
ПП вероятно пак ще предложат Станислав Тодоров за председател на КЕВР, заяви депутатът Владимир Табутов