НОВИНИ

Надежда Йорданова: Механизмът за разследване на главния прокурор е ключов структурен въпрос

bnt avatar logo
от БНТ
18:45, 21.07.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Пакетът от проектозакони, които предложихме, облича в конкретни проектозакони една от ключовите реформи, предвидени в Националния план за възстановяване и устойчивост. Те идват да отговорят на един дългогодишен структурен проблем в българската съдебна власт, който рефлектира и в българското общество - липсата към настоящия момент, като действащо право, ефективен механизъм за разследване и търсене на наказателна отговорност от страна на главния прокурор. Това заяви в студиото на “Още от деня” правосъдният министър Надежда Йорданова.

“Тогава, когато има съмнение, че главният прокурор е извършил престъпление, към настоящия момент няма механизъм, по който да се провери това и съответно да бъде повдигнато и поддържано обвинение в съда. За съжаление, България през годините се е сблъсквала през годините с този проблеми. Има осъдително решение от Европейския съд по правата на човека от 2009 година, което все още е неизпълнено и има няколко неуспешни опити това да се направи. Сега е крайно време да решим този въпрос”, категорична беше Йорданова.

Иван Гешев носи 120 тома юридическа литература в правната комисия в НС

По думите ѝ поредица от доклади на ЕК и становища на Венецианската комисия сочат този проблем, а има и нарочни препоръки от Комитета на министрите на Съвета на Европа в тази посока.

“Така че това е действително ключов структурен въпрос”, подчерта тя.

Според нея в процедурата по избора на наказателен съдия, който да разследва главния прокурор, има множество специфични детайли.

“Лицето, което ще разследва главния прокурор, ще бъде определяно от списък с наказателни съдии с ранг върховен касационен съдия на длъжност окръжен съдия и по-висока. Безпристрастността на този избор ще се гарантира от принципа на случайния подбор, по който той ще се прави - тоест с използването на софтуер”, обясни правосъдния министър и добави: “Прокурорската колегия ще бъде длъжна да назначи същото това лице като прокурор на длъжност във Върховната касационна прокуратура. Имаме един автоматизъм, една обвързана компетентност от страна на прокурорската колегия, която няма да може субективно да откаже или да не откаже да прецени кой да разследва главния прокурор.”

Тя увери, че специално за софтуера, както и за останалите информационни системи, ползвани от органите на съдебната власт, са предвидени съответни “процедурни законодателни гаранции, така че да не се стигне до предходните ситуации с “белия хакер”.

Какво още каза правосъдният министър Надежда Йорданова вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха изложба, посветена на българските гербове, в Народното събрание
Откриха изложба, посветена на българските гербове, в Народното събрание
Пожар в иглолистна гора между пазарджишките села Калугерово и Лесичово (Снимки, видео)
Пожар в иглолистна гора между пазарджишките села Калугерово и Лесичово (Снимки, видео)