НОВИНИ

Иван Гешев носи 120 тома юридическа литература в правната комисия в НС (СНИМКИ)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:45, 21.07.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
иван гешев носи 120 тома юридическа литература правната комисия снимки
Слушай новината

Общо 120 тома с материали, свързани с дейността и резултатите от работата на прокуратурата, правомощията на главния прокурор на Република България, укрепването на независимостта на прокуратурата в рамките на съдебната власт, както и практиката на Конституционния съд за прилагане нормите на принципа за разделение на властите, ще получат членовете на Комисията по конституционни и правни въпроси на 47-ото Народно събрание.

Всеки от народните представители ще получи по 5 тома с материали в рамките на насроченото за днес обсъждане в ресорната комисия на парламента, с участието на главния прокурор, на прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи.

На парламентаристите ще бъдат предоставени следните документи:

  1. Доклади за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи през 2021 г. и 2020 г.
  2. Анализ на дейността на Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура за периода 2012-2020 г.
  3. Материали за дейността на ПРБ, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура за 2019-2021 г.
  4. Експертни предложения от главния прокурор за изменения в Наказателния кодекс, внесени в Народното събрание на 11.05.2020 г. и 06.06.2022 г., част от които са свързани с налагането на наказания на водачи на моторни превозни средства, употребили наркотични вещества и алкохол. Както и писмо на ПРБ от 13.07.2022 г. до Народното събрание относно липсата на институционална реакция във връзка с внесени през 2020 г. и 2022 г. експертни предложения за изменения в Наказателния кодекс, касаещи престъпленията по транспорта.
  5. Изложение относно правомощията на главния прокурор
  6. Независим анализ на структурния и функционалния модел на ПРБ, извършен от Службата за подкрепа на структурните реформи на Европейската комисия през 2016 г., който включва препоръки за засилване на независимостта на разследващите органи
  7. Решения на Конституционния съд, свързани с правомощията и независимостта на прокуратурата, в т.ч. на главния прокурор
  8. Сравнително изследване (изготвено от Институт Отворено общество-София), свързано с фигурата на главния прокурор в държавите членки на Европейския съюз, както и с функциите на прокуратурите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 13 000 зрелостници ще се явят на матури през август
Над 13 000 зрелостници ще се явят на матури през август
Брад Пит се появи в пола на червения килим в Берлин
Брад Пит се появи в пола на червения килим в Берлин