НОВИНИ

Нови спорове между главния прокурор и депутатите - Иван Гешев занесе 120 тома материали в правна комисия (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:20, 21.07.2022
Чете се за: 06:17 мин.
У нас
Слушай новината

Спорове между депутати и главния прокурор по време на първото изслушване на Иван Гешев в правната комисия на парламента. Част от депутатите обвиниха прокуратурата в липса на ефективни разследвания срещу корупцията по високите етажи на властта.

Главният прокурор контрира с данни, че през тази година МВР не е докладвало на прокуратурата нито едно производство за корупция. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" обвиниха прокуратурата в двоен стандарт, като по едни разследвания държавното обвинение огласявало много информация, а по други - не. Като пример се посочиха разследванията срещу съветници на президента, по които са публикувани дори доказателства събрани със СРС-та, но пък по проверките срещу народния представител Делян Пеевски не се говорело нищо.

В началото на заседанието главният прокурор предостави на депутатите 120 тома материали, сред които и отчетите на прокуратурата за предишните две години, които парламентът още не е обсъдил. И напомни на депутатите, че не може да отговаря на въпроси за конкретни разследвания.

"Отчитате дейността на прокуратурата като високоефективна и с постигнат огромен процент на осъдителни присъди. Публикуваното разследване на Антикорупционния фонд през 2021 г. обявява за нулева година за преследване на корупцията по високите етажи на властта", заяви временният председател на НС Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната".

На какво се дължи липсата на наказателно преследване на корупцията по високите етажи на властта - попита Иванов.

Иван Гешев, главен прокурор: Това, което казахте не отговаря на истината. Това е интересна политическа теза.

Мирослав Иванов: Защо е на лице спад от 30 - 40% на сигналите и информацията, която МВР подава на прокуратурата и от за организирана престъпност, корупция по високите етажи, шпионаж?

Иван Гешев: През 2021 г. броят на наблюдаваните досъдебни производства, образувани за корупция, се е увеличил спрямо предходната година с ръст от 6,5%, а спрямо 2019 г. - 3,6%. По това място може би сме първи в ЕС по брой на оправданите лица 3%.

"Продължаваме промяната и главният прокурор се разминаха в оценките си за ефективността на работата на прокуратурата. И влязоха в спор за казусите с кюлчетата, "Осемте джуджета" и авансовите плащания за магистрала "Хемус", като Гешев отново припомни, че по конкретни производства не може да говори.

Дани Каназирева, ГЕРБ-СДС: След 7 дни е 28 юли тогава спецсъдът и прокуратурата преустановяват съществуването си. Какво става и какво се случва със стотиците дела в този съд, по които материалният интерес е 3 милиарда лева?

Иван Гешев: Драмата е огромна. Последствията ще са амнистия на организираната престъпност, дела за шпионаж. Организираната престъпност вече се завръща в окръжните градове. Ние се връщаме към модел, който беше отречен от европейските ни партньори.

Снимки: БГНЕС

Пред депутатите главният прокурор обясни, че според анализите има ръст на престъпността, особено в малките населени места. По думите му причина за това e недоброто взаимодействие с МВР.

Крум Зарков, "БСП за България": Защо се завръща, питате вие, престъпността в малките населени места? Защо има спад от информацията, която идва от МВР към прокуратурата?

Иван Гешев: Аз знам, че се завръща на базата на контактите ми с моите колеги по места в страната.

Атанас Славов от "Демократична България" върна темата за санкциите по закона "Магнитски", като обясни, че въпросът му е свързан не с досъдебно производство, а с прокурорска проверка и няма законова пречка Иван Гешев да отговори.

Атанас Славов: Бяха санкционирани Пеевски и Илко Желязков зам.-председател на бюрото за СРС . Миналата година спрямо двете лица от ВКП са наложени проверки , няма никаква информация как са приключили. Има само информация от ВКП , че по отношение на лицето Пеевски през годините от страна прокуратурата са извършвани редица проверки.

Иван Гешев: За Пеевски и Желязков бяха изпратени на спецпрокуратурата събраните информации. Понеже цитирате, че нашите партньори са ни дали информация. Не, не получихме повече информация, с изключение на самите съобщения, които бяха публично известни от интернет. Това, което е извършено, е основно от българската прокуратура.

Гешев отбеляза обаче, че по отношение на другите четирима санкционирани по закона "Магнитски" наказателното преследване у нас е започнало преди обявяването на санкции и някои от казусите вече са предадени на съд.

Извън споровете, които бяха на границата между политиката и правото, имаше професионален дебат. В отговор на въпрос за ефективността в борбата с корупцията, главния прокурор коментира, че декриминализацията на провокацията към подкуп може да доведе до сериозни резултати. Според Гешев обаче трябва много внимателно да се прецени как този метод да се прилага без да има риск от злоупотреба.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА не успя да вкара гол на десетима от Македония ГП под горещото слънце в Скопие
ЦСКА не успя да вкара гол на десетима от Македония ГП под горещото слънце в Скопие
Посланикът на България в Египет пожела успех на сабльорките ни на Световното по фехтовка в Кайро
Посланикът на България в Египет пожела успех на сабльорките ни на Световното по фехтовка в Кайро