НОВИНИ

Цветна вода с неясно съдържание се излива в р. Дунав край Русе

bnt avatar logo
от БНТ
13:11, 19.06.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Русенци сигнализираха за системно замърсяване на река Дунав. От един от канализационните колектори периодично се излива цветна вода с неясно съдържание. От близката фирма твърдят, че неведнъж са подавали сигнали до екоинспекцията.

Кой е замърсителят и дали става въпрос само за един, контролните органи тепърва ще установяват.

Валентин Топалов казва, че е риболовец и не му е безразлично, че река Дунав се замърсява. А цветните води тук се изливали от поне 3 - 4 години.

"Показах ви в кой колектор се изливат не само води, а и неизвестни субстанции, които са като в приказката или златни, или кафяви, или черни", разказва Валентин Топалов.

Екипът на БНТ също видя цветните води, вливащи се в голямата европейска река. Въпреки това обаче няма открити нарушители.

"Идват, казват: Има някакъв източник на замърсяване, ако може да го откриете, да ни го кажете", казва Валентин Топалов.

От Регионалната екоинспекция отговориха, че досега не са вземани проби, защото при тяхното идване замърсяването вече се е оттеглило.

"Тука старите служители, работници казват, че това е колекторът на ТЕЦ-Русе. Но кой се е заустил към ТЕЦ-Русе нямам никаква представа, защото от ТЕЦ-Русе такива замърсители няма как да дойдат", смята Валентин Топалов.

От ТЕЦ-Русе потвърдиха, че колекторът е техен. Близо 20 предприятия обаче заустват отпадъчните си води в него. Според сключените договори, те трябва да ги пречистват преди това, но е възможно да има и нерегламентирано свързали се фирми.

Затова от ТЕЦ-Русе и от регионалната екоинспекция се ангажираха да направят съвместна проверка в Източната промишлена зона на града.

Даниела Василева/Тихомир Стоичков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гранични полицаи задържаха на ГКПП "Калотина" двама чужди граждани с над 5 кг хероин
Гранични полицаи задържаха на ГКПП "Калотина" двама чужди граждани с над 5 кг хероин
Леон Маршан даде заявка за Париж със световна титла на 400 м съчетано в Будапеща
Леон Маршан даде заявка за Париж със световна титла на 400 м съчетано в Будапеща