НОВИНИ

Полева лаборатория събира данни за трафика на ключов булевард в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
12:04, 19.06.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Модерна полева лаборатория ще събира данни за трафика на ключов булевард в Пловдив.

Съоръжението прилича на въздушен мост, но всъщност в него са инсталирани десетки камери и датчици, които мерят скорост, натоварване на движението и температура на асфалта.

Как тази инсталация ще помогне за подобряване на организацията на трафика вижте в репортажа на Мариела Хубинова.

До скоро никой не можеше да каже колко точно превозни средства минават по един от най-натоварените булеварди в Пловдив - „Санкт Петербург" край парк Лаута. Вече обаче е ясно, че средно по 5 000 леки и тежкотоварни автомобили използват точно този маршрут всеки ден. Данните се генерират от полева лаборатория. Конструкцията, която прилича на въздушен мост над пътя, е снабдена с множество камери, а в пътната настилка са вградени датчици.

"Реално в асфалта има монтирани и бубини, които работят синхронно с камерите като целта е да измерваме скорост, тегло, габарити на превозните средства, като теглото е на отделните оси, т.е. може да следи и за претоварване", казва доц. Митко Шопов от ТУ-София, филиал Пловдив.

Засега данните се събират с научна цел. В бъдеще обаче на тяхна база общината и полицията в Пловдив ще могат да изготвят стратегии за повишаване на безопасността на движение и по-добра организация на трафика.

"По отношение на трафика бихме могли по този начин правилно да планираме нашите наряди, служителите които да осъществяват контрол в пиковите часове, рано сутрин и следобед около 18.00 часа", казва Васил Костадинов зам.-директор на ОД на МВР Пловдив.

Въпреки че по закон камерите, които измерват скоростта на автомобилите, не могат да се използват за глобяване на нарушителите, те действат доста дисциплиниращо на шофьорите, казват учените от Техническия университет, които следят обстановката ежеминутно в контролната зала.

"След монтирането на съоръжението забелязахме, че повечето шофьори внимават и намалят скоростта и спазват ограничението", посочва доц. Митко Шопов от ТУ-София, филиал Пловдив

При необходимост светлинното табло, което посочва ограничителната скорост в градски условия, може да предупреждава за други опасности на пътя. Преди седмица там е светел надпис, който предупреждавал шофьорите, че крайната дясна лента е заета от паркирали автомобили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентич е доволен от отношението на футболистите на Ботев Пд по време на лагера в Турция
Валентич е доволен от отношението на футболистите на Ботев Пд по време на лагера в Турция
Отборът на Роберто Карлош и Стоичков победи селекцията на Роналдиньо в шоу мач
Отборът на Роберто Карлош и Стоичков победи селекцията на Роналдиньо в шоу мач