НОВИНИ

Криза за пилоти: Спор за заплати в Скандинавските авиолинии

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:56, 19.06.2022
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Непосредствено преди лятната ваканция и големите пътувания Скандинавските авиолинии са изправени пред сериозни затруднения. Пилотите обявиха стачна готовност заради спор за заплати и уволнени служители.

Пилоти от Дания, Швеция и Норвегия не са съгласни заплатите им да бъдат намалени, за да се свият разходите на Скандинавските авиолинии и да се гарантира, че полети ще има. Икономиите предвиждат намаляване на заплатите и привилегиите за пилотите с 30%.

Ръководството не дава уверение, че освободените по време на ковид кризата пилоти, отново могат да бъдат част от компанията. През 2020 г. бяха съкратени общо 5000 души или около 40% от служителите.

"От страна на пилотите имаше предложение към компанията за големи спестявания, за да се придвижим напред в преговорите за заплатите. Единственото искане беше тези пилоти да останат и в бъдеще", казва Келд Бекелунд Хансен, представител на синдикатите.

Скандинавската компания изпадна в сериозни затруднения по време на пандемията, а в началото на годината дори се заговори за фалит. Акционерите Швеция и Дания полагат усилия за спасяването ѝ, но заради споровете с пилотите компанията е изправена пред опасността от безсрочна стачка в края на юни.

В нея може да се включат близо 1000 пилоти, в момент когато на европейските летища се задава хаос заради липсата на персонал.

В началото на месец май скандинавската авиокомпания обяви анулирането на близо 4000 полета това лято, а миналата седмица представи план за увеличение на капитала си с близо един милиард евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антоанета Цонева от ДБ изнесе подробности за френското предложение за Северна Македония
Антоанета Цонева от ДБ изнесе подробности за френското предложение за Северна Македония
Войната в Украйна: Зеленски посети южния фронт
Войната в Украйна: Зеленски посети южния фронт