НОВИНИ

Д-р Брънзалов: Антигенен тест може да осъществи единствено лекар

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 23.12.2020
Чете се за: 02:15 мин.
Здраве
Слушай новината

Бързите антигенни тестове ще се добавят като възможност за диагностика на COVID-19. Решението е правилно, но малко закъсняло, заяви в студиото на "Денят започва" заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов. Той припомни, че предложението е било именно на съсловната организация още от август тази година.

"Антигенен тест може да осъществи единствено лекар. Пациентите си ги купуват в аптечната мрежа и кой им ги прави - не знам", каза д-р Брънзалов.

Той обясни, че сами не можем да си направим антигенен тест, тъй като това изисква умения точно откъде да се вземе пробата.

"Това не е тест за бременност, който може спокойно да отидете да си го купите", коментира той.

Д-р Брънзалов обясни, че се надяват в най-скоро време, заедно с PCR тестовете, да може да се назначават и антигенни тестове. В големите градове има достатъчно на брой разкрити ковид кабинети, в които тестът може да се направи безплатно. Медицинските лица там са обучени и могат да качат резултатите и в ковид системата.

Антигенните тестове се правят на хора с клиника, припомни Брънзалов. При PCR теста нещата стоят по различен начин. Пациентът може да е вече здрав, но PCR-ът да му е положителен, да няма антигенът, който заразява останалите в обществото.

"PCR тестовете са златният стандарт. Когато дори при отрицателен антигенен тест пациентът има клиника, трябва да му се направи PCR с цел уточняване на диагнозата. На практика пациентите, които имат симптоми, те са с положителни тестове", каза председателят на БЛС.

Той каза, че не препоръчва на общопрактикуващите лекари да тестват пациентите в кабинетите си, тъй като там се преглеждат и здрави хора.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма яснота кога ще тръгнат българските шофьори, блокирани във Великобритания
Няма яснота кога ще тръгнат българските шофьори, блокирани във Великобритания
Лео Меси счупи рекорд на Пеле
Лео Меси счупи рекорд на Пеле