НОВИНИ

Туроператорите дължат 150 милиона лева на клиентите си заради кризата

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:10, 23.12.2020
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Макар да няма конкретни данни, както и задълбочен анализ за това как ще се развива туристическият бранш у нас, по груба сметка българските туроператори се нуждаят от около 150 милиона лева, за да върнат парите на клиентите заради неосъществените пътувания по време на COVID кризата. Това каза в "Денят започва" по БНТ Свидна Динева - член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Динева обясни одобрената от Европейската комисия българска схема за държавна помощ в размер на 51 млн. лева за туроператори и туристически агенти. Схемата е одобрена съгласно временната рамка за държавната помощ, която ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства.

Процедурата ще бъде в ход от януари по програмата "Конкурентоспособност". Според Свидна Динева много от туроператорите все още не са получили пари по първата мярка за подпомагане, за която са кандидатствали още през месец май. По думите ѝ мярката 60/40 за туризма изобщо не работи.

Развитието на процеса по втора мярка също не е много ясно, каза Динева, тъй като се оказало, че Министерството на туризма не разполага с необходимите средства.

Ресторантите към хотелите са отворени за клиенти

От досега получените помощи туроператорите са върнали на клиентите си суми, доколкото им е възможно, но голяма част от парите са в авиокомпаниите, които също са засегнати тежко от кризата.

Динева обясни, че ваучерната подкрепа, на която се възлагаха надежди, също не проработила, тъй като много от клиентите са поискали връщане на парите им.

Що се отнася до перспективите, все още няма задълбочени анализи за развитието на туризма в близките години у нас, но по прогнози на Европейската комисия този бранш в Евросъюза ще се възстанови не по-рано от 2024 г., добави Динева.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лео Меси счупи рекорд на Пеле
Лео Меси счупи рекорд на Пеле
Приключи ремонтът на емблематичната гара "Подуяне"
Приключи ремонтът на емблематичната гара "Подуяне"