НОВИНИ

Д-р Хасърджиев: Няма нищо притеснително в информацията за ваксините досега

bnt avatar logo
от БНТ
09:34, 16.02.2021
Чете се за: 02:02 мин.
Още
Слушай новината

Подписването на декларацията за информирано съгласие за ваксинация означава само, че пациентът е информиран, коментира в "Денят започва" Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

"За мен е много по-притеснително, че информираното съгласие в България много често е проформа подпис на лист хартия, в който пациентът декларира, че е информиран и запознат с всичко и от там нататък отговорността се стоварва изцяло върху него", допълни д-р Хасърджиев.

Информираното съгласие означава човек да зададе всички въпроси, които го вълнуват и да му бъде отговорено дотолкова, доколкото това е възможно.

Информацията за ваксините непрестанно излиза и засега няма нищо притеснително, препотвърждават се очакваните резултати от ваксините през последните години - по един и същи начин и се произвеждат, и се отразяват от организма. Има известни опасения, че при хора с хронични заболявания ситуацията може да е малко по-различна, тъй като пациентът може да има повече притеснения.

Интересът на хората сега е по-голям, по-изострен, особено при хронично болните и с право хората искат да знаят, каза Хасърджиев.

Хубавото при втората доза е, че интервалът е от до, няма точно посочена дата, на която трябва да се постави. Първата доза беше поставена на възможно по-голям брой хора в много от държавите, особено на хората с тежки заболявания, които са най-уязвими. Втората доза се отлага максимално във времето, когато няма да има такъв дефицит на ваксини, обясни още д-р Хасърджиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС се регистрира за вота през април
ДПС се регистрира за вота през април
Ще има ли градска електричка във Варна
Ще има ли градска електричка във Варна